İsrail - Filistin sorunu

Aksa'da gerilim tırmanıyor

İsrailli radikal bir grubun çağrısı üzerine sabah erken saatlerde çok sayıda Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa’ya girdi ve karşı koymaya çalışan Müslümanlarla İsrail askerleri arasında çatışma çıktı.

Konular: Ortadoğu

bölgedeki al jazeera muhabiri şirin ebu akile, çok sayıda yahudi yerleşimcinin sabah 07.30’da israil askerlerinin koruması altında mescid-i aksa’ya girmeye başladığını aktardı.

şirin ebu akile, israil askerlerinin mescid-i aksa’nın girişinde sıkı güvenlik tedbirleri alarak müslümanların girişine izin vermediğini belirtti. o sırada mescid-i aksa’nın içerisinde bulunan müslümanların yerleşimcilerin girişine karşı koymaya çalışması sonucu çatışma yaşandı. israil askerleri müslümanlara plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti.

al jazeera yayınına telefonla bağlanan mescid-i aksa müdürü omer kisvani, aksa’yı basan kişilerin megaribe kapısı’ndan içeri alındığını açıkladı. kisvani, israil askerlerinin saldırısı sonucu bazıları ağır 20 kişinin yaralandığını belirtti.

mescid-i aksa müdürü, baskınların engellenmesi amacıyla bazı yöneticiler ve diplomatlarla telefonla görüştüklerini ancak bu çabalarının yerleşimcilerin eylemini engellemeye yetmediğini ifade etti.

al jazeera muhabiri, kudüs’te yaşayan filistinlilerin baskın üzerine yardım ve aksa’da toplanma çağrısında bulunduklarını söyledi.

kaynaklar al jazeera'ye israil güvenlik güçlerinin mescid-i aksa'nın avlusundan çekildiğini bildirdi.

bu arada ürdün resmi ajansı petra, "mescid-i aksa'ya yönelik ihlaller ve tırmanan gerginlik nedeniyle ürdün'ün israil büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu.

israil askerleri imamın namaz kıldırdığı yere postallarıyla girdi

mescid-i aksa'nın yönetimini üstlenen islami vakıflar dairesi müdürü azzam hatib, aa muhabirine yaptığı açıklamada ‘yaklaşık 300 israil askeri mescid-i aksa'yı bastı. askerlerin bir kısmı kıble mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi’ dedi.

israil askerlerinin 1967'den beri ilk kez mescidin içine postallarıyla girdiğini kaydeden hatib, ‘bu çok tehlikeli bir adım. daha önce olmamıştı. kabul edilemez bir durum. israil bunun sonuçlarına katlanacaktır’ ifadelerini kullandı.

cuma namazlarında imam, mescid-i aksa külliyesi'nin kıble tarafında yer aldığı için kıble mescidi olarak tanımlanan bölümdeki mihrabı kullanıyor ve cemaat oradaki kubbenin altından itibaren saf tutuyor.

mihrabın hemen bitişiğinde yer alan selahaddin eyyubi'den kalma minber, 1969 yılında radikal yahudiler tarafından yakılmış, 38 yıl aradan sonra minberin bir benzeri türk kündekari ustaları tarafından tekrar yapılarak 2007'de yerine konulmuştu.

kudüs'te bulunan mescid-i aksa, müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. yahudiler, içinde kıble mescidi ile kubbetu sahra camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu mescid-i aksa külliyesi altında, süleyman mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

geçtiğimiz hafta doğu kudüs'te bir hahama suikast girişiminin ardından, israil olayın sorumlusu olmakla suçladığı filistinli mutez hicazi’yi öldürmüş ve mescid-i aksa’yı müslümanlara tamamen kapatmıştı. yoğun baskılar üzerine kararından geri adım atan israil sadece elli yaşın üzerindeki kişilerin girişine izin veriyor.

 kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;