Al Jazeera çalışanlarına özgürlük

Al Jazeera gazetecileri 1 yıldır hapis

Üç Al Jazeera çalışanı 29 Aralık 2013’te Kahire’de tutuklandı. Al Jazeera, haksız suçlamalarla hapiste tutulan ve 'itibar katline' maruz bırakılan gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısını yineliyor.

al jazeera çalışanları peter greste, baher muhammed ve muhammed fevzi, geçen sene 29 aralık’ta kahire’de tutuklandı. tutuklanmalarının yıldönümünde gazeteciler ve arkadaşları, üç gazeteci ile dayanışma için dünyanın farklı bölgelerinde bir araya geliyor. pek çok haber merkezi kendi ülkelerinin yerel saatiyle 12:00’de yaptıkları işlere ara veriyor.

1 ocak’ta ise mısır mahkemesi hapis cezası verdiği üç al jazeera çalışanının temyiz başvurularını değerlendirecek. mısır’ın temyiz mahkemesi, gazetecilerin tutuklandığı davanın arkasındaki süreci inceleyecek. pek çok gözlemci dünya çapında tepki uyandıran bu sürecin kusurlu ilerlediğini belirtiyor.

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, mısır'da haksız suçlamalarla hapse mahkûm edilen al jazeera çalışanları için, 'ülkenin milli güvenliğiyle çelişmemesi halinde cumhurbaşkanlığı affı yetkisini kullanabileceğini' söyledi. ancak henüz bu yönde adım atılmadı.

{c}{c}

 

{c}{c}

{c}{c}{c}{c}

beyaz saray, avrupa birliği, ingiltere dışişleri bakanlığı'na bağlı yabancılar ve milletler topluluğu ofisi, avustralya hükümeti ve aralarında uluslararası af örgütü, gazetecileri koruma komitesi (cpj) ile uluslararası basın enstitüsü’nün bulunduğu 150’den fazla örgüt, al jazeera çalışanlarının serbest bırakılması gerektiğini söylüyor.

dünya çapında 200 binden fazla kişi bu amaç için imza verdi.

sosyal medyada da #freeajstaff etiketiyle gazetecilere destek çağrısı yapıldı. 137 binden fazla kişi twitter’da desteklerini iletti. bu çağrılar 112 milyon kişiye ulaştı.

gazetecilerin tutuklanmasının yıldönümünde ve mahkeme sürecinde herkes #freeajstaff etiketiyle tutuklu gazetecilere desteğini gösterebilir.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;