Kafkasya

Aliyev ve Sarkisyan'dan uzlaşma mesajı

Rusya'nın öncülüğünde bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, Karabağ sorununda temel ilkeleri belirlemeye hazır olduklarını açıkladı.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Olumlu geçti

Çalışmalar artacak

20 yıldır sürüyor

Liderler, nihai barışın ve istikrarın sağlanması için Rusya, ABD ve Fransa’ya 'etkin rol oynama' çağrısında bulundu. [Reuters]

azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev ve azerbaycan cumhurbaşkanı serj sarkisyan, rusya'nın soçi kentinde devlet başkanı dimitri medvedev'in liderliğinde karabağ sorununu görüşmek için onuncu kez buluştu. rus yayın organı ria novosti, liderlerin, karabağ sorununun çözümüne ilişkin temel ilkeler üzerine uzlaşma sağlanması için olumlu mutabakata vardığını duyurdu.

barış anlaşması ile ilgili müzakerelere başlamanın önemine vurgu yapan liderler, azerbaycan ve ermenistan devlet başkanları tarafından yapılan görüşmeleri göz önünde bulundurarak temel ilkelere ilişkin uzlaşma sürecinin hızlandırılması için hazır olduklarını belirtti.

görüşmeden sonra açıklanan bildiride, aliyev ve sarkisyan’ın rusya ve avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) minsk grubu’nun diğer iki eşbaşkanı abd ve fransa'nın da arabuluculuk çalışmalarını olumlu nitelendirdikleri de ifade edildi.

bunun yanı sıra devlet başkanları, medvedev'in başkanlığındaki son buluşmada nihai barışın ve bölgede istikrarın sağlanması için rusya, abd ve fransa’nın bundan sonra da etkin rol alacaklarını ümit ettiklerini söyledi.

insani ilişkiler geliştirilecek

bildiride, medvedev ve aliyev’in dağlık karabağ sorununun çözümü kapsamında bölgede güven sağlanması için taraflar arasında insani ilişkilerin geliştirilmesinin önemli adımlardan biri olduğunu onayladıkları da belirtildi.

bu doğrultuda, azerbaycan ve ermenistan devlet başkanları, aydınlar, bilim adamları ve sivil toplum temsilcileri arasında sürdürülen ilgili diyaloğun bundan sonra daha da geliştirilmesine destek sağlamaya hazır olduklarını da açıkladı.

bunun dışında üç devlet başkanı, agit dönem başkanı temsilcisinin katılımıyla minsk grubu eşbaşkanlarının hazırladıkları temas hattında yapılan izleme mekanizmasına ilişkin raporu da olumlu nitelendirerek çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

rusya, azerbaycan ve ermenistan devlet başkanları, 2 kasım 2008 tarihinde düzenlenen üçlü görüşmelerden sonra dağlık karabağ sorununun çözümlenmesine ilişkin çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettirildiğine de vurgu yaptı.

20 yıldır çözülemiyor

güney kafkasya'da azerbaycan ile ermenistan arasında çözüme kavuşturulamayı bekleyen en önemli sorunlardan biri olan karabağ için görüşmeler yaklaşık 20 yıldır sürüyor. iki ülke de yukarı karabağ üzerinde hak iddia ediyor.

ancak 1994 yılında bu, azerilerin ve ermenilerin sorunu olmaktan çıktı. agit bünyesinde rusya, fransa ve abd'nin katılımı ile oluşturulan minsk grubu'nun soruna el atmasıyla uluslararası bir nitelik kazandı.

ilham aliyev ve serj sarkisyan son bir yılda altı kez bir araya gelirken, minsk grubu'ndan da 'bitiş çizgisi'ne girildiğine dair açıklamalar yapıldı. ancak çözüm planının detayları tartışılmaya başlansa da protokoller hayata geçmedi. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;