Türk dış politikası

Alman milletvekilleri İncirlik Üssü'nde

Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri, üsteki Alman askerleri ziyaret etmek amacıyla İncirlik'e geldi. Türkiye, Almanya’nın ziyaret talebine uzun bir süre izin vermemişti.

almanya federal cumhuriyeti federal meclis savunma komisyonu üyeleri, alman askerlerini ziyaret etmek amacıyla incirlik üssü'ne geldi. alman milletvekili heyetini taşıyan uçak, merkez sarıçam ilçesindeki incirlik 10. tanker üs komutanlığına iniş yaptı.

anadolu ajansı, yaklaşık 200 alman askerinin görev yaptığı üsse gelen heyette, almanya parlamentosu savunma komisyonu başkan yardımcısı karl lamers ile diğer milletvekilleri agnieszka brugger, ingo gaedechens, florian hahn, rainer arnold, karl heinz brunner ve alexander s. neu'nun yer aldığını duyurdu.

alman vekillerin ziyareti basına kapalı gerçekleşiyor.

işid’e karşı uluslararası koalisyonun üyelerinden olan almanya, bu kapsamda geçen ocak ayında incirlik üssü'ne tornado tipi keşif uçakları ve bir tanker uçak konuşlandırmıştı.

‘soykırım’ gerginliği

alman vekillerin incirlik üssü'ndeki alman askerleri ziyaret etme talebi, almanya parlamentosunun 2 haziran’da 1915 olayları'nı 'ermeni soykırımı' olarak nitelemesi üzerine reddedilmişti. her iki konu da iki ülkenin ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.

2 eylül'de açıklama yapan almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier, almanya parlamentosu'nun kararının parlamentoya ait olduğunu, bu kararın hukuki bağlayıcılığının olmadığını söylemişti.

daha sonra konuşan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. ve bu izni verebilmemiz için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. almanya da bu şartı yerine getirdi. yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. yani 'soykırım tabiri hukuki bir tabirdir ve jenerik ve siyasi bir tabir değildir. bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. bu anlamda almanya bizim beklentimizi karşıladı" ifadesini kullanmıştı. 

bu açıklamaların ardından alman vekiller, türkiye'nin kendilerine izin verdiğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;