Kürt sorunu

Altı milletvekili Kuzey Irak’ta

Önce Süleymaniye kentine giden BDP’li ve bağımsız vekillerden oluşan heyetin daha sonra Kandil'e geçmesi bekleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Eşbaşkanlar da var

'Operasyonlar dursun'

'Erbil'e de gidebiliriz'

Kürt kökenli vekiller Tuğluk, Demirtaş ve Kışanak (soldan sağa), Kuzey Irak'a giden grupta yer alıyor.
Kürt kökenli vekiller Tuğluk, Demirtaş ve Kışanak (soldan sağa), Kuzey Irak'a giden grupta yer alıyor. [AA/Arşiv]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

barış ve demokrasi partisi (bdp) üyeleri ile bağımsızlardan oluşan altı milletvekili, sürpriz bir ziyaretle irak'ın kuzeyindeki süleymaniye kentine gitti. pkk'ya yakınlığıyla bilinen fırat haber ajansı, heyetin kandil'e de gitmesinin beklendiğini bildirdi.  

perşembe gününün ilk saatlerinde başlayan ziyaret, kürt sorunu'nun çözümüne yönelik olarak ak parti hükümetinin başlattığı süreç kapsamında, pkk lideri abdullah öcalan tarafından örgütün kandil ve avrupa kanatlarına yazılan mektupların, bdp üzerinden muhataplarına gönderildiği bir dönemde yapılıyor.

bdp eşbaşkanları selahattin demirtaş ve gültan kışanak, demokratik topluk kongresi (dtk) eşbaşkanları ahmet türk ve aysel tuğluk ile bdp diyarbakır milletvekili altan tan, saat 00.30'da thy uçağıyla istanbul'dan süleymaniye'ye hareket etti. bdp istanbul milletvekili sırrı süreyya önder'in ise karayoluyla irak’a gittiği belirtiliyor.

dtk, kendisini ‘kürdistan'daki çok çeşitli çevreleri ve temsilcileri bir araya getiren sivil bir demokrasi platformu’ olarak tanımlıyor.

selahattin demirtaş ise uçağa binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, pkk’ya karşı türk silahlı kuvvetleri tarafından yürütülen operasyonların durdurulması gerektiğini söyledi. demirtaş, ''bir yandan çözüm için mektup gidiyor kandil'e, öbür taraftan da hava saldırısı için savaş uçakları gidiyor. ikisi aynı anda ciddi bir tutarsızlık, çelişkidir diye düşünüyoruz'' dedi.

bdp eşbaşkanı, kuzey irak ziyaretine ilişkin olarak da, ''programımızın gidişatına göre bir erbil ziyareti de olabilir. orada kürdistan hükümetinin ve değişik partilerin temsilcileriyle bir araya geleceğiz, ki karşılıklı değerlendirmelerimiz olur. uzun bir seyahat olmayacak. bir ila iki gün içinde çalışmalarımızı tamamlayıp geri döneceğiz'' dedi.

buldan brüksel'de

öte yandan bdp grup başkanvekili pervin buldan da, öcalan ile yapılan görüşmelere ilişkin temaslarda bulunmak üzere belçika'nın başkenti brüksel'e gitti. buldan, görüşme yapacağı isimlerin ise belli olmadığını söyledi.

buldan, thy'nin tarifeli uçağıyla yapacağı yolculuk öncesinde istanbul atatürk havalimanı'nda yaptığı açıklamada, bir gazetecinin ''mektubu götürüyor musunuz?'' sorusuna, ''mektup gitti arkadaşlar. görüşme yapmak için gidiyorum'' yanıtını verdi. 
 

ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, ocak ayı başında, milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden başlatılan yeni görüşme süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü. geçtiğimiz cumartesi günü de bdp'li milletvekilleri buldan, sırrı süreyya önder ve altan tan'dan oluşan ikinci heyet pkk liderini ziyaret etmişti.

ilk kez geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen sürecin içeriğine ilişkin ilk bilgileri ise 31 aralık'ta erdoğan’ın siyasi danışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.

tutanaklar açıklandı

bu arada, milliyet gazetesi buldan, tan ve önder’in geçtiğimiz hafta sonu öcalan’a yaptığı ziyarete ilişkin tutanaklar olduğunu iddia ettiği bazı belgeleri açıkladı.

namık durukan imzalı habere göre, çok geniş bir yelpazedeki konuların ele alındığı görüşmede öcalan, süreç çerçevesinde pkk’nın türkiye dışına çekilmesinin tbmm kararıyla olacağını belirtiyor. öcalan, “tbmm onaylayacak, hakikat komisyonu kurulacak, köylere dönüş olacak. bunları yapmazlarsa çekilme olmaz. süreç başarısız olursa 'apo öldü' diyeceksiniz. ben yokum. bdp ve pkk'nın beni kullanmasına izin vermem” ifadelerini kullanıyor.

pkk lideri süreç sonunda oluşmasını öngördüğü ortama ilişkin olarak da şu görüşe yer veriyor: “ne ev hapsi, ne de af bunlara gerek kalmayacak. hepimiz özgür olacağız. başarılı olursam, ne kck tutuklusu kalır ne başkası. bu olmazsa 50 bin kişiyle halk savaşı olacak. yalnız herkes bilmeli ki, 'ne eskisi gibi yaşayacağız, ne eskisi gibi savaşacağız'.”

başbakan recep tayyip erdoğan, son günlerde yaptığı açıklamalarda, pkk üyelerinin türkiye sınırları dışına çıkmasının önemine dikkat çekmişti. 

'pkk tahrik ve tehditleri ortadan kalktığı zaman güvenlik güçlerinin operasyon için fırsat kollamayacağını’ vurgulayan başbakan, “onun için biz diyoruz ki silahlar bırakılsın, gömülsün, gideceklerse gidebilirler... şu süreç içerisinde silah bırakarak ülkemizi terk edeceklerse dünyada gidebilecekleri yer çoktur. komşu ülkeye gidebilirler, daha başka ülkelere gidebilirler, o kendilerinin takdiridir. biz bunu bilemeyiz.” demişti.

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

'başkanlık sistemine destek verebiliriz'

milliyet gazetesinin haberine göre imralı'daki son görüşmede kck tutuklamalarını da yorumlayan öcalan, “başbakanı buna inandıran ekip 'pkk'yı bitireceğiz' dedi. 10 bin kişiyi (kck) içeri aldılar. bu güç mit'e de darbe planladı. devreye girip 'bu darbe' dedim. başbakan mit'e darbe yapılınca sıranın kendisine geldiğini gördü, vatana ihanetten tutuklanacaktı” dedi.

pkk lideri, ak parti’nin yeni anayasa çerçevesindeki ‘başkanlık sistemi’ önerisine ilişkin olarak da, şunları söyledi: “düşünülebilir. biz tayyip bey'in başkanlığını destekleriz. biz akp ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz. yalnız başkanlık abd'deki gibi olmalı, devlet meclisi gibi bir senato. ikincisi, bir de halklar meclisi. bu abd'deki temsilciler meclisi gibi olabilir.”

ak parti'nin bugünkü tek meclisli parlamento yapısının korunduğu ve senato kanadınınyer almadığı başkanlık sistemi önerisine, ana muhalefetteki cumhuriyet halk partisi (chp) ile milliyetçi hareket partisi (mhp) kökten karşı çıkıyor, bdp ise ılımlı bir tavır sergiliyor. 

öcalan anayasada yer almasını istediği vatandaşlık tanımını, "özgür iradesiyle türkiye cumhuriyeti'ne bağlılığını ifade eden her birey türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır" olarak açıklarken, “burada sadece türkiye de olabilir. devlete aitiz, türk ulusçuluğuna değil” yorumunu yaptı. 

chp ve mhp tepkili

diğer yandan, öcalan’ın tutanaklarda yer alan anayasa ve vatandaşlık tanımı ile ilgili sözlerine cumhuriyet halk partisi (chp) ve milliyetçi hareket partisi’nden (mhp) tepki geldi.

chp grup başkanvekili muharrem ince, tutanaklardaki, ''akp özgürlükçü, demokrat anayasa yapmak istiyor, chp 1930'ların kafasında, gerici, statükocu, özgür, demokratik bir türkiye istemiyor'' sözleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ince şu ifadeleri kullandı: “akp, pkk anayasası yapmak istiyorlar, tayyip öcalan, abdullah erdoğan anayasası yapmak istiyorlar. yapılmak istenen bu. türk vatandaşlığı ve türk milleti kavramını birlikte anayasadan çıkarmak istiyorlar. demokratikleşme olarak görüyorsanız onların talepleri de bunlar. ikincisi, eğitim dilinin değiştirilmesini istiyorlar, bunda anlaşmışlar. üç, yerelleşiyoruz, yerel yönetimlere yetki veriyoruz diye federasyona olanak tanımak istiyorlar. dördüncü talepleri başkanlık sistemi altında bir diktatörlük kurmak istiyorlar. bizim taleplerimizi reddettiler ama akp, pkk talepleri bu dört maddeden oluşuyor."

mhp genel başkan yardımcısı emin haluk ayhan ise ‘imralı canisi ile ülke geleceğini yönlendirme amacıyla çözüm süreci adı altında ortak proje başlatıldığını’ söyledi.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;