Çalışma hayatı

Asansörde 'herkes kusurlu'

Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi ön raporuna göre faciada asansör firması yetkilileri ve teknik personeli ile Torunlar GYO'nun idari ve teknik sorumluları kusurlu.

Konular: Türkiye
Majör asansör firmasının bir yetkilisi Al Jazeera'ye verdiği söyleşide suçun işverende olduğunu savunmuştu [Fotoğraf:Özgür Tekşen/Al Jazeera]

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'na gönderilen beş sayfalık bilirkişi raporunda inşaat firması, asansörü yapan şirket ve teknik yetkililer kusurlu bulundu. sekiz kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan ön raporda "cephe asansörünün şantiyeye montajını ve bakımını yapan geda major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin, asıl işveren konumundaki torunlar gyo-torun yapı-torunlar gıda proje ortaklığının idari ve teknik sorumlularının kazada kusurlu oldukları kanaati oluşmuştur" sonucuna varıldı.

raporun teknik değerlendirmeler bölümünde, düşen asansörde sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plakanın bulunduğu ancak bu plakanın tetiklemesi gereken sınır anahtarının olay yerinde bulunamadığı anlatıldı.

kaza anında sınır kesicinin devreye girmediği anlatılan raporda “bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüte mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği, ancak olasılıkların sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olduğu” ifadeleri kullanıldı.

raporda teknik olarak kazanın nasıl olduğu da anlatıldı. asansörün alt kısmının iki yanının da raydan çıkmadığı, bu sebeple savrulma olmadan sadece öne yatma sebebi ile düştüğü belirtildi. raporun son kısmında da asansör firmasından ve inşaat sahibinden bazı yazılar beklendiği ve bu yazıların gelmesinin ardından da nihai raporun hazırlanacağı belirtildi.

raporun sonuç ve kanaat kısmında da asansör firması geda majör yetkilileri ve teknik personeli ile torunlar inşaat’ın idari ve teknik sorumlularının kazada kusuru olduğu belirtilirken, “asansör kullanıcısının, yapı denetim firması yetkililerinin ve iş sağlığı ve güvenliği firmasının yetkililerinin kusur durumları nihai raporda değerlendirilecektir” denildi.

kazanın ardından al jazeera'ye konuşan asansör firmasının bir yetkilisi beş ay önce beton blok düşmesi üzerine bu asansörün tamamen yenilendiğini, inşaattaki diğer asansörünse arıza sebebiyle devre dışı olduğunu söylemişti. 

inşaatın sahibi torunlar gyo, asansörü bu firmanın yetkililerinin kullandığını iddia ederken, asansörü üreten majör adlı şirketin yetkilisi, elemanlarının diğer asansörü tamir etmek için orada olduğunu, asansörün işletmesinin kendileri tarafından eğitimden geçirilen inşaat işçilerince yapılması gerektiğini ama kaza günü eğitimsiz işçinin asansörü kullandığını belirtmişti. 

gökdelen inşaatında 10 işçinin ölmesinin ardından başlatılan soruşturmada şimdiye kadar aralarında iki asansör teknikerinin de olduğu dört kişi tutuklandı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;