Hollanda

Aşırı sağcı lider Wilders suçlu bulundu

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, "Hollanda'da daha az Faslı" çağrısı nedeniyle "nefrete teşvik, ayrımcılık ve hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davada suçlu bulundu. Ancak aşırı sağcı politikacı ceza almadı.

Konular: Hollanda
[Fotoğraf: Reuters]

hollandalı aşırı sağcı özgürlük partisi (pvv) lideri geert wilders'ın faslılara yönelik sözleri nedeniyle "ırkçılık, ayrımcılık, hakaret, toplumda kin ve nefreti körükleme" suçlarından yargılandığı davada karar açıklandı. amsterdam'da görülen davada yargıç hendrik steenhuis başkanlığındaki mahkeme, wilders'ın 2014'te yaptığı konuşma sırasında sarf ettiği, "bu şehirde ve hollanda’da çok mu, az mı faslı istiyorsunuz?" sözleri nedeniyle "ayrımcılık ve hakaret" suçu işlediğine hükmetti. geert wilders'ın düşünce özgürlüğünün sınırlarını ihlâl ettiğini açıkladı. ancak mahkeme tarafından suçlu bulunan wilders ceza almadı. yargıçlar, wilders'ın suçlu bulunduğu hükmün bir politikacı için "yeterli ceza" olduğuna hükmetti.

kararın, halen milletvekilliği görevini sürdüren aşırı sağcı liderin görevi üzerinde doğrudan bir etkisi yok. 

duruşmaya katılmayan geert wilders suçlu bulunmuş olmasını "delilik" diye niteleyerek, hakkında karar veren hâkimlere "kindar" dedi. tweet atan wilders, "pvv'ye kin tutan üç hâkim, faslıları ırk ilân edip beni ve hollanda halkının yarısını mahkûm etti. delilik" diye yazdı. ne kendisinin ne de kendisine oy verenlerin ırkçı olduğunu savundu. geert wilders kararı temyize götürecek.

wilders kararın açıklanmasından önce ise twitter hesabından, "karar ne olursa olsun faslılarla ilgili sorun hakkında doğruları söylemeye devam edeceğim. hiçbir hâkim, siyasetçi ya da terörist beni durduramaz" yazmıştı. 

wilders ne demişti?

hollanda’da müslüman karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı özgürlükler partisi lideri wilders, bu ülkede yaşayan faslılara yönelik kullandığı ifadelerden dolayı, "bir gruba karşı ırk temelinde ayrımcılık yapma, hakarette bulunma ve nefreti körükleme" suçlamasıyla yargılanıyordu.

pvv liderine karşı yargı süreci, 19 mart 2014'teki yerel seçimler sırasında yaptığı açıklamalardan sonra başlamıştı. wilders, seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda parti üyelerine, "bu şehirde ve hollanda’da çok mu, az mı faslı istiyorsunuz?" sorusunu sormuş, ardından aldığı "az, az" cevabı üzerine, "gereğini yaparız" demişti.

toplumda büyük tepkiye yol açan bu sözlerden sonra aralarında faslı sivil toplum örgütleri ve hollandalı bazı belediyelerle kurumların da olduğu geniş bir kesim, wilders aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. suç duyurusu yapanların sayısı 6 bini aşmıştı.

lahey savcılığı bunun üzerine geçen sene ekim ayında, wilders’in şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına karar vermişti. aşırı sağcı politikacı ifadesinde sözlerinin arkasında durduğunu açıklamıştı.

hollanda'da 2017'nin mart ayında parlamento seçimleri yapılacak.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;