Kültür-Sanat

Aspendos'a yoğun bakım

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun kırılan basamakları onarıldı, galerilerde su birikmemesi için drenaj kanalları yenilendi.

Konular: Kültür-Sanat
Aspendos Antik Tiyatrosu ziyarete açık haldeyken restorasyon çalışmaları devam ediyor. [AA]

Ahmet Köse, restorasyon çalışmalarını yürütüyor.
[[AA]]
antalya'nın serik ilçesi sınırlarındaki iki bin yıllık aspendos antik tiyatrosu, kapsamlı bir bakımdan geçirilerek, yeniden sanatsal faaliyetlere açıldı. her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği aspendos antik tiyatrosu bakımdan geçirildi. çalışmaların büyük bölümünün sona erdiği tiyatroda son rötuşlar yapılıyor.

aspendos kazı başkanı ve hacettepe üniversitesi edebiyat fakültesi arkeoloji bölümü öğretim üyesi doç. dr. veli köse, aa muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin yıllık antik tiyatronun kapsamlı bakımdan geçirildiğini söyledi. kültür ve turizm bakanlığı'nca ihale edilen projede çalışmalara mayıs 2013'te başlandığını ifade eden köse, restorasyon çalışmaları kapsamında yapının genel bir bakımdan geçirildiğini belirtti. basamakların elden geçirilerek, kırık ve tahrip olmuş parçaların yenilendiğini anlatan köse, özellikle kış aylarında tiyatronun bazı bölümlerinin sular altında kalmasına neden olan sorunun da çözüldüğünü açıkladı.

[[AA]]


tiyatronun üst kısmında yer alan galerilerdeki yalıtım sorununun giderildiğini ve antik tiyatronun çevresindeki su drenaj kanallarının yeniden yapıldığını kaydeden köse, sahne zemininin de iyileştirildiğini belirtti. köse, tiyatronun iç ve dış cepheleri ile kulelerinin de kapsamlı bakımdan geçirildiğine işaret ederek, güvenlik ve aydınlatma çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. çalışmaların antalya rölöve anıtlar bölge müdürlüğü'nün kontrolünde gerçekleştirildiğini vurgulayan köse, tiyatronun tepeye yaslanmış şekilde inşa edilmesi nedeniyle kapanan su kanallarında biriken suların yapıya zarar vermesinin önüne geçildiğini dile getirdi. aspendos antik tiyatrosu'nun ayakta kalmış ve korunmuş antik yapılardan olduğunu hatırlatan köse, bu özelliğiyle dünya genelinde ilgi odağı olduğunu bildirdi.

[[AA]]


tarihi yapının günümüze kadar sağlam kalmasını selçuklulara borçlu olduğunu ifade eden köse, tiyatronun selçuklu sultanı alaaddin keykubat döneminde saray olarak kullanıldığına değindi. köse, tiyatronun selçuklular döneminde de tadilattan geçirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"aspendos, ayakta kalmasını selçuklulara borçlu. tiyatronun bazı pencereleri kapıya dönüştürülerek saray haline getiriliyor. tiyatro bölümüne zarar verilmiyor. sahne binasının ön bölümüne de kabuller için selamlık bölümü ilave ediliyor. fakat tüm bu çalışmalara rağmen alaaddin keykubat burada çok fazla kalmıyor. alanya'daki saray yapılınca oraya geçiyor."

bakım nedeniyle geçen yıl antik tiyatroda yapılamayan uluslararası aspendos opera ve bale festivali, 30 ağustos'ta izmir devlet opera ve balesi'nin sahneleyeceği verdi'nin "aida" operasıyla gerçekleştirilecek. milattan sonra (ms) 160-180 yıllarında yapılan aspendos antik tiyatrosu, işlevsel açıdan en iyi tasarlanmış ve eksiksiz roma tiyatrosu örnekleri arasında gösteriliyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;