Kafkasya

'Avrasya Birliği'ne ilk adım

Rusya, Belarus ve Kazakistan, Avrasya Ekonomik Komisyonu’nun kuruluşu ile ilgili belgeyi Moskova'da imzaladı.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Eşit pozisyonlar

2015'te tamamlanacak

Rusya yönetecek

Medvedev, "Avrasya Ekonomik Birliği'nin oluşturulması yolunda yeni ve çok güçlü bir adım attık" dedi. [Reuters]

'Büyük trajedi'

rusya başbakanı vladimir putin, avrasya birliği düşüncesini ortaya attığı makalesinde avrupa birliği tecrübesinden istifade edileceğini vurgulamış, eski sovyet ülkeleri için de tarihi bir adım olacağını kaydetmişti. sovyetler birliği’nin dağılmasını 20. yüzyılın en büyük trajedisi olarak tanımlayan putin, basitçe eski sscb’nin canlandırılacağı ile ilgili iddiaları reddediyor.

rusya, belarus ve kazakistan devlet başkanları, ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiyi sıkılaştırmayı öngören ve rusya'nın eski sovyet cumhuriyetleri arasındaki avrasya birliği projesinin önemli adımını cuma günü moskova'da imzaladıkları anlaşmayla attı.

kremlin'de düzenlenen törende rusya devlet başkanı dimitriy medvedev, kazakistan devlet başkanı  nursultan nazarbayev ve belarus devlet başkanı aleksandır lukaşenko avrasya ekonomik entegrasyon deklarasyonunu imzaladı.

medvedev, törende yaptığı konuşmada, "avrasya ekonomik birliği'nin oluşturulması yolunda yeni ve çok güçlü bir adım attık. bu hiç kuşkusuz ülkelerimizin geleceğini belirleyecek bir birlik" ifadesini kullandı. medvedev avrasya'da ekonomik entegrasyon öngören avrasya ortak ekonomik alanı'nın tam olarak 2015'ten önce tamamlanabileceğini söyledi.

eşit pozisyonlar

yeni ekonomik modelin avrupa birliği’nin karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacağını ve tüm üye ülkelerin eşit ekonomik pozisyonları olacağına değinen medvedev, “biz entegrasyon sürecinde bu tür sorunlardan kaçınmak istiyoruz. öncelikle biz süreci sabırlı bir şekilde götürüyoruz. avrasya birliği’mize kimin dahil olacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

devlet başkanları, 1 ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan  ortak ekonomik alan ve var olan gümrük birliğinin yanı sıra, ekonomik entegrasyonun daha da yakınlaştırılmasını koordine edecek bir komisyon kurulmasıyla ilgili anlaşmaya da imza attılar.

liderlerin onayladığı komisyon, gelecek yıl temmuz ayında moskova'da açılacak ve bu komisyonun başkanlığını dört yıl boyunca rusya sanayi bakanı viktor hristenko yürütücek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;