Bilim-Teknoloji

Ay mağaraları astronotlara ev olabilir

NASA, gelecekte düzenlenecek insanlı görevlerde Ay'daki mağaraların astronotlara ev olabileceğini belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
'Mavi Ay' adını renk değişiminden değil ancak teknik özelliği nedeniyle alıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]
nasa, apollo 11 görevinin 45'inci yıldönümünde yeni ay projeleri üzerinde çalışıyor. ortaya atılan yeni bir fikir ise ay'ın yüzeyindeki çukurların astronotlar için ev olarak işlev görmesi. 
yüzeyi kraterlerin yanı sıra sayısız çukurla kaplı olan ay, doğal yapısıyla ay'da üs kurma projelerinde de yeni bir sayfa açabilir. 
motherboard sitesinin haberine göre, nasa'nın ay keşfi yörünge aracı (lro), bugüne kadar en az 200 tane çukur keşfetti. boyutları 5 ila 900 metre arasında değişen çukurlar, muhtemelen mağaralar üzerine çöken yüzeyleri temsil ediyor. nasa, çukurları birbirlerine bağlayan mağaraların ise antik lav akıntılarından oluştuğunu düşünüyor. 
lro görüntülerini inceleyerek çukurların keşfedilmesinde görev alan arizona üniversitesi'nden robert wagner, "yerin metrelerce altındaki mağaralar, astronotlar için güvenli bir yer oluşturabilir. burada radyasyon, mikro meteroit ve toz olmayacağı gibi gündüz ve gece arasında yaşanan büyük ısı değişimi de etkili olmayacak" dedi.
wagner, keşfedilmelerinin ardından diğer aşamanın çukurları keşfetmek olacağını söyledi. yörüngeden detaylı olarak incelenmesi mümkün olmayan çukurların, içlerine girebilecek küçük keşif araçlarıyla incelenmesi planlanıyor. 
motherboard, wagner ve ekibinin daha fazla çukur tespit etmek için çalışmalarına devam ettiğini belirtti. ancak çukurlara yakın olan bölgelerde güneşin yeterince yükselmemesi, yeni keşifleri de zorlaştırıyor. wagner, astronotların başarısı için yeni tarama yöntemleri geliştirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;