Bilim-Teknoloji

Buzz Aldrin: Gördüğüm UFO değildi

Ay'a ayak basan ikinci insan olarak tarihe geçen Buzz Aldrin, Apollo görevinde dünya dışı akıllı yaşam izine rastlamadığını söyledi. Aldrin, Mars görevi hakkında da tavsiyelerde bulundu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Ay modülü pilotu Buzz Aldrin'in 20 Temmuz 1969'da Ay yüzeyinde çekilen fotoğrafı. [Fotoğraf: NASA]

apollo 11 göreviyle ay'a ayak basan ikinci insan olarak tarihe adını yazdıran astronot buzz aldrin, reddit'de düzenlenen soru-cevap seansında sosyal medya kullanıcılarıyla bir araya geldi. etkinlik, 20 temmuz'da 45'inci yıldönümü kutlanacak apollo 11 inişi adına düzenlendi.

aldrin, kendisine ay görevinde ufo görüp görmediği sorusuna çekimser bir cevap verirken, uzayda insanların dışında akıllı varlıklar olduğuna inandığını belirtti.

aldrin, ay yolculuğu esnasındaki gözlemine değinerek, "camdan dışarıya baktığımda bizimle beraber ilerleyen bir ışık gördüm... bir başka ülke veya dünyadan olmasının yanında, ne olabileceğine dair birçok açıklama olabilirdi. işık, ya uzay aracının ayrıldığı rokete aitti ya da iniş modülünü ayırdığımızda uzaklaşan dört panele aitti" dedi.

uzaklaşan panellerin yakın mesafede olduğuna dikkat çeken aldrin, "çok yakın mesafede hareket eden dört panel vardı. işığın, bir tanesinden yansıyan güneş ışınlarından kaynaklandığından neredeyse emindim" ifadesini kullandı. aldrin teknik olarak hangi panelin ışıktan sorumlu olduğunu bilmediğini söyledi.

apollo görevindeki gözleminden bahsettiğinde ufo'lara inandığı öne sürülen buzz aldrin, "samanyolu'nda uzaylılar olabilir. samanyolu dışında milyarlarca galaksi yer alıyor. uzayın bir yerlerinde hayat olduğu neredeyse kesin" yorumunu yaptı.

'mars'a gidenler orada kalmalı'

mars'a koloni kurma projelerini de değerlendiren aldrin, kızıl gezegen'e gidecek ilk insanların orada kalması gerektiğini savundu.

spacex gibi özel firmaların mars yolculuğu programlarını değerlendiren aldrin, "mars'a ayak basan ilk insanların orada kalması gerektiğini düşünüyorum. özel sektörün mars inişi görevini gerçekleştirmesi bu düşüncemle çelişiyor... oraya gidecek ilk insanlar koloni veya yerleşimin temellerini atmalı. ben buna kalıcılık derim" ifadesini kullandı.

özel şirketlerin mars görevlerini devralmasının son derece yüksek bütçe gerektireceğini söyleyen aldrin, bu nedenle kalıcılığın riske gireceğini söyledi.

ay yüzeyine ayak bastığı anda aklına gelen ilk kelimelerin 'muhteşem yalnızlık' olduğunu söyleyen aldrin, "insanın, insanlığın, dünya'nın, gelişen teknolojilerin, hayal gücünün ve cesaretin muhteşemliği, yeteneklerimizi diğer okyanusa genişletmek, ay'a gitmeyi hayal etmek, ardından gelişen teknolojiyle bu hayali gerçekleştirmek; insanlık adına tanık olunması muhteşem bir olay" dedi.

aldrin, "ancak ay aynı zamanda ıssız... ay'da bulunduğum ilk dakikalarda, dünya'da bu kadar terk edilmiş, ıssız bir yer olamayacağını düşündüm" dedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;