Avrupa

Ayrılıkçı İskoç lider istifa ediyor

İskoçya'da halkın çoğunluğunu Birleşik Krallık'tan ayrılmaya ikna edemeyen milliyetçi lider Alex Salmond hem partisinden hem de bölgesel başbakanlıktan istifa edeceğini açıkladı.

Konular: İngiltere
Siyasi kariyerini İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına adayan Salmond referandum sonrası büyük hayal kırıklığı yaşadı. [Fotoğraf: REUTERS]

iskoçya'daki referandumdan birleşik krallık'ta kalma kararı çıkmasının ardından, iskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı iskoç ulusal partisi'nin (snp) lideri alex salmond, görevlerinden istifa edeceğini duyurdu. 

salmond, iskoçya'nın başkenti edinburgh'daki resmi konutunda yaptığı açıklamada, "lider olarak zamanım neredeyse doldu ancak iskoçya için kampanya sürüyor. hayal hiçbir zaman ölmeyecek" diyerek ayrılık konusunda pes etmeyeceğinin de sinyalini verdi. 

"yeni nitelikli adaylar var"

bağımsızlık yanlısı kampanyadan ve gösterilen çabalardan gurur duyduğunu dile getiren salmond, "snp liderliği için yeni nitelikli adaylar olduğunu" dile getirdi. salmond'ın snp'nin kasımdaki kongresiyle görevlerinden ayrılması bekleniyor ancak milletvekilliğini bırakması ve siyasetten tamamen çekilmesi öngörülmüyor.

iskoçya'da bağımsızlığa hayır kararının çıkmasının ardından, bölgenin kendi kendini yönetim yetkilerini artırma sözü veren  ingiltere başbakanı david cameron, iskoçların 'hayır' demesiyle kendi başbakanlık koltuğu için de rahat bir nefes aldı. 

iskoçya'da perşembe günü yapılan birleşik krallık'tan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" demişti. 32 bölgedeki 2 milyon bin 926 seçmen birleşik krallık ile birlikten yana, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy vermişti.

32 bölgenin sadece 4'ündeki seçmenlerin çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. başkent edinburgh'dan "hayır" oyu çıkarken, ülkenin en büyük şehri glasgow'daki seçmenlerin çoğunluğu ayrılıkçılara destek vermişti.

59 yaşındaki alex salmond, 2007'den bu yana iskoçya bölgesel hükümetinin başbakanlığını yapıyordu. salmond, iskoçya'da ayrılıkçı görüşlerin başını çekiyordu. 

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;