Fethullah Gülen

Azerbaycan Gülen okullarını kapattı

Gülen okullarını bir yıl önce bünyesine alan Devlet Petrol Şirketi, ek mali yük ve proje yönetim zorluklarını gerekçe göstererek eğitim kurumlarının feshedildiğini duyurdu.

azerbaycan devlet petrol şirketi (socar), geçtiğimiz yıl gülen cemaati'ne ait çağ öğretim işletmelerini bünyesine almış ve uluslararası eğitim merkezi isimli yeni kurum oluşturmuştu. böylece çağ öğretim işletmelerine bağlı 13 şubesi bulunan araz kursları 10 lise, 1 gimnazyum ve kafkas üniversitesi, uluslararası eğitim merkezi çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştı.

socar'dan yapılan açıklamada azerbaycan uluslararası eğitim merkezi (uem) kurucularının toplantısında, merkezin bünyesindeki "araz kursları ile ona bağlı eğitim kurumlarının kapatılmasına karar verildiği" bildirildi.

açıklamada, uem bünyesinde faaliyet gösteren araz kursları ile onun kurucusu olduğu diğer eğitim kurumlarının getirdiği ek mali yük ve projenin yönetim zorlukları dikkate alınarak, söz konusu kurumların feshedildiği vurgulandı.

araz kursları'nın faaliyetini, yükseköğretim kurumları kabul sınavları bitinceye kadar sürdüreceği, kapatılan eğitim kurumlarındaki öğrencilerin ve çalışanların yasal haklarının temin edileceği kaydedildi. 

"kapatma talebi kuruculardan geldi"

azerbaycan eğitim bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, azerbaycan uluslararası eğitim merkezi (uem) bünyesinde bulunan okulların kapatılması yönünde kurucular tarafından alınan kararın bakanlığa ulaştığı belirtildi.

kurucuların yasal çerçevede kabul ettiği karara bakanlığın saygı duyduğu ve bu konuda yorum yapılmayacağı ifade edilen açıklamada, kararın, bünyesinde özel eğitim kurumlarını barındıran uem'in yetkileri dahilinde olduğu kaydedildi.

açıklamada, uem bünyesindeki liselerde eğitim alan öğrenciler ve öğretmenlerin durumuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"bakanlık, kapatılan liselerde eğitim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin başka liselere yerleştirilmesi için çalışma grubu oluşturdu ve sürecin normal yürütülmesi için çalışmalara başlandı. bu liselerde eğitim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin bir sonraki eğitim öğretim yılında kendi serbest seçimleriyle başka okullara yerleştirilmesi için gerekli ortam sağlanacaktır. devlet okullarının yeteri kadar öğrenci kabul etmeye imkan ve kapasitesi mevcuttur. herhangi bir tedirginliğe gerek yok."

öte yandan apa haber ajansı, kapatılma kararının sadece dershane ve liseleri kapsadığını, uem bünyesindeki kafkas üniversitesinin bu kararın dışında tutulduğunu duyurdu.

erdoğan bakü ile cemaati konuşmuştu

türkiye'de 30 mart yerel seçimi öncesi, ak parti hükümeti ile gülen cemaati arasındaki kavganın en sert günleri yaşanmıştı. seçimden zaferle çıkan başbakan erdoğan, ilk yurtdışı ziyaretini azerbaycan'a yapmış ve gülen cemaati'nin azerbaycan'daki faaliyetleri bu ziyarette gündeme gelmişti.                                                                                                                                

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;