Bahreyn

Bahreyn'de açlık grevi

Körfez ülkesindeki yönetim karşıtı Vifak Ulusal İslami Cemiyeti, 400 tutuklunun hapishane koşulları ve insan hakları ihlallerine karşı açlık grevine başladığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu
19 Nisan'da iki gencin araçlarının patlaması sonucu ölmesini protesto edenler 25 Nisan'da polisle çatıştı. [AFP]
bahreyn'deki en geniş muhalif grup olan vifak cemiyeti'nden yapılan açıklamada, bahreyn'in güneydoğusundaki cuv hapishanesi'nde bulunan 400'den fazla siyasi tutuklunun insan hakları ihlalleri, hapishanedeki dayak, kötü muamele ve keyfi tutuklamaları protesto etmek için açlık grevi başlattıkları bildirildi.

açıklamada, hukuksuzluk ve keyfi uygulamaların durdurulacağı güne kadar protestoların devam edeceği belirtildi.

bahreyn içişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise vifak ulusal islami cemiyeti'nin ileri sürdüğü hapishanedeki dayak, insan hakları ihlalleri ve kötü muamele gibi iddiaların gerçekle ilgisinin olmadığı, yürürlükteki kural ve yönetmenliğe uygun davranıldığı kaydedildi.

bahreyn insan hakları merkezi'nin nisan ayında açıkladığı rapora göre ülkedeki hapishanelerde en az  2 bin 853 siyasi tutuklu bulunuyor.

ayaklanmalar bastırıldı

bahreyn'de 14 şubat 2011'den bu yana, anayasal monarşi ve seçilmiş hükümet talebiyle vifak cemiyeti'nin başını çektiği muhalif gösteriler düzenleniyor.

muhalifler ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin reform adı altında attığı adımları 'makyaj' olarak nitelendiriyor ve yetersiz buluyor.

bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;