Balkanlar

Balkanlar'da sele 54 kurban

Balkanlar'da suların çekilmeye başlamasıyla selin neden olduğu yıkım yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ölü sayısı 54’e çıktı, 500’ün üzerinde kayıp var.

 
son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı balkanlar’da bugüne kadar sırbistan’da 25, bosna hersek’te 27 ve hırvatistan’ın doğusunda iki kişi hayatını kaybetti. 
bölgede sular çekilirken, hava sıcaklıkları artmaya başladı. ancak bu sefer de salgın hastalıklar en büyük tehlike. 
selden etkilenen kentlerde atıkların kaldırılması için yoğun çalışmalar yapılıyor. telef olan hayvanların imhası için de bosna hersek ve sırbistan anlaşma sağlandı. bosna - hersek’teki hayvan cesetleri sırbistan’da imha edilecek. 
bosna hersek’te halk, sellerin etkilediği bölgelerde yetişen tarım ürünlerinin yenilmemesi konusunda uyarıldı. tarım bakanlığı ayrıca "sellerden etkilenen topraklara yıllarca hiçbir şey ekilemeyeceği" yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı.  
sırbistan başbakanı aleksandar vuçiç, sel felaketinin neden olduğu hasarın milyonlarca euro olduğunu söyledi. 
sırbistan içişleri bakanlığı da ülkede 18 mayıs'tan bu yana, 798 kişinin kaybolduğunu, ancak bu kişilerden şu ana kadar 215'inin bulunduğunu açıkladı. halen haber alınamayan kişi sayısı ise 583. 
mahkûmlar seli fırsat bildi
bosna hersek'in kuzeyindeki oraşye kentinde, sel felaketi sonrası 19 mahkûm cezaevinden kaçtı.  
firar olayının anlaşılması üzerine arama operasyonu başlatıldı. bu kişilerden 13'ünün aynı gece, 6'sının ise ertesi gün tekrar yakalanarak tuzla ve zenitsa'daki cezaevlerine sevk edildiği kaydedildi. 
mayın tehlikesi devam ediyor
bosna hersek mayın kaldırma merkezi’nden (bhmac), yapılan açıklamada ülkedeki mayınların 900 kilometrekarelik bir alana yayıldığı söylendi. 
çarşamba günü brçko kentinde yaşanan mayın patlaması sonrası bhmac müdürü esad altiç sellerin mayınları maglay ve doboy'dan brçko, oraşye ve bosanski şamats şehirlerine sürüklediğini tahmin ettiklerini ifade etti. 
altiç, vatandaşların açık alanlarda koyu yeşil renkli eşyalara dokunmamalarını söyledi.
sava nehri'nin yataklarında birçok mayının bosna savaşı’nda yerleştirildiğini vurgulayan altiç, "bazı insanlar, mayınlar yıllarca toprak altında kaldığı için işlevsiz olduğunu düşünüyor. ancak mayınların insanları öldürmek için yapıldığını unutuyor. bazı mayınlar 100 sene bile toprak altında kalsa yine işlevini yitirmiyor. bu yüzden uluslararası yardım istedik" dedi.
uluslararası destek
bölgeye birçok ülkeden destek verilmeye devam ediliyor.
şu ana kadar selin vurduğu yerlere türkiye, hırvatistan, slovenya, abd, avusturya, lüksemburg, macaristan, çek cumhuriyeti, bulgaristan, almanya, makedonya, romanya, ingiltere, slovakya, karadağ, azerbaycan ve fransa gibi ülkelerden yardım ulaştı. 
almanya yardımların 1 milyon euroya çıkarırken, türkiye’den gelen yardım yaklaşık 100 bin euro. 
bölgede türk kızılayı, tika, afad ve istanbul büyükşehir belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.
kaynak: anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;