Dünya

Bangladeş'te zaman daralıyor

Yaklaşık üç bin işçinin bulunduğu sekiz katlı binanın çökmesinin ardından, dört kişi daha enkaz altından sağ çıkarıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Binanın sahibi yakalandı

900 kişi kayıp

2500 kişi çıkarıldı

Bangladeş'teki çöken binanın enkazından son 24 saatte 32 kişi sağ çıkarıldı. [Reuters]

bangladeş'te çeşitli fabrikaları barındıran sekiz katlı binanın çökmesi sonrası yürütülen arama ve kurtarma çalışmaları çerçevesinde, pazar günü dört kişi daha yıkıntıların altından sağ çıkarıldı. başkent dakar yakınlarındaki savar'da çarşamba günü meydana gelen olayda ölenlerin sayısı 372 olarak açıklanırken, yetkililer yüzlerce kişinin hala kayıp olduğu ifade ediyor.

şu ana kadar enkazdan yaklaşık 2500 kişi sağ kurtarıldı. arama ve kurtarma çalışmaları da yoğun olarak sürdürülüyor. 

öte yandan, binanın sahibi muhammed sohel rana, hindistan’a kaçmak üzereyken sınırdaki benapole kentinde yakalandı ve gözaltına alındı. rana, aynı zamanda iktidardaki avami birliği partisi'nin önde gelen isimlerinden biri.

cumartesi günü olayla ilgili olarak iki fabrika patronu ve iki mühendisin yakalanmasının ardından, ingiliz reuters haber ajansına konuşan güvenlik yetkilileri, pazar günü de bir fabrika patronunun teslim olduğunu açıkladı.

bu kişiler, elverişsiz zemine inşa edilmiş, inşaat izni eksik ve kolonlarında çatlaklar olan binada işçi çalıştırdıkları için gözaltında bulunuyor. olayın ardından sekiz katlı binanın üç katının izinsiz olduğu ortaya çıkmıştı.

genel grev çağrısı

olay bangladeş’te günlerce süren protesto gösterilerine neden olmuştu. göstericiler, bazı araçları ateşe verirken, polis göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermiyle eylemlere müdahale etmişti.

pazar günü ise sokaklar daha sakin bir görüntü çizse de, ana muhalefet partisi 2 mayıs’ta genel grev çağrısı yaptı.

bangladeş'te son beş ayda yaşanan üç benzer facia sonucu 500'ün üzerinde kişi ölmüştü. son olarak kasım ayında daka’nın banliyölerinden birinde bulunan moda fabrikasında çıkan yangında 112 kişi ölmüştü.

dünyanın ikinci büyük tekstil ihracatçısı olan ülkede, üç milyon 600 bin işçi aylık ortalama 38 dolara zor şartlarda çalışıyor. yaklaşık 4500 fabrika, tesco, walmart, jc penny, h&m, marks&spencer ve carrefour gibi markalar için giysi üretiyor. hazır giyim, bangladeş’in yıllık ihracat gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturuyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;