Kürt sorunu

Barış sürecinin uğramadığı ilçe: Lice

Lice barış sürecine rağmen sık sık olumsuz olaylarla anıldı. Karakol protestoları, çatışmalar, yol kapatmalar, uyuşturucu baskınları, adam kaçırma ve ölümlerle… Gözleri en çok bu ilçeye yönelten olaylar ise Türk bayrağının indirilmesi ve PKK’lı Mahsun Korkmaz heykelinin dikilmesi oldu.

Lice'deki yol kapatma eylemlerine güvenlik güçleri müdahale ediyor. [Fotoğraf: AA]

çözüm süreci ile türkiye’nin güneydoğusunda çatışmalar yok denecek seviyeye inse de diyarbakır'ın lice ilçesinde gerginlikler süreç öncesini aratmadı. sık sık karakol ve yol yapımına karşı protestoların düzenlendiği ilçede son bir yılda yaşanan başlıca olaylar şunlar: 

haziran 2013: karakol inşaatı protestosu

haziran ayı sonunda kalecik köyünde bulunan karakola ek hizmet binası yapılmasını protesto eden pkk destekçileri ile jandarma arasında çatışma çıktı. şantiyede çalışan işçileri alıkoyan grup karakol ve inşaata molotofkokteyli ile saldırdı. jandarmanın açtığı ateş sonucu medeni yıldırım hayatını kaybetti. ikisi ağır dokuz kişi yaralandı. yıldırım’ın cenazesinde de olaylar çıktı.

haziran 2013: yol kapatma ve adam kaçırma

karakol inşaatı protestolarının devamında yüzü maskeli bir grup diyarbakır-bingöl karayolunun lice bölümünü trafiğe kapattı. kendilerine “kck asayiş” ismini veren bu kişiler kimlik kontrolleri yapmaya başladı. yoldan aracı ile geçen jandarma özel harekat üyesi uzman çavuş yetkin beğen kaçırıldı. beğen dört gün sonra bırakıldı. diyarbakır valiliği bu olayların pkk’nın uyuşturucu ticaretine engel olunduğu için çıktığını savundu.

temmuz 2013: uyuşturucu baskınları

8 ve 14 temmuz tarihlerinde lice’nin köylerine yapılan baskınlarda yaklaşık 30 milyon kök hintkeneviri, 4 tondan fazla işlenmiş esrar jandarma ekipleri tarafından ele geçirildi. operasyonlar ağır teçhizatlı askerler ve helikopterler eşliğinde yapıldı. bazı köylere düzenlenen baskınlarda asker ve köylü arasında ufak çaplı çatışmalar gerçekleşti. toplam 56 köy ve 114 mezraya baskın yapıldı.

temmuz 2013: pkk mezarlığı açıldı

lice ilçesine bağlı yolçatı köyünde iki ay önce yapılan pkk mezarlığı “şehitlik” adı altında yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla açıldı. çatışmalarda ölen 170 pkk’lının bulunduğu mezarlık türkiye kamuoyunda geniş yankı buldu. açılışta pkk bayrakları, abdullah öcalan resimleri ve 15 pkk’lı da vardı.

eylül 2013: patlayıcılar ele geçirildi

diyarbakır lice’den yola çıkan 200 kilogram patlayıcı yüklü iki araç bir askeri birliğin yakınlarında ele geçirildi. patlayıcı yüklü bir diğer araçsa yakalanamadı. araçlardaki kişilerin isimlerini verdikleri iki kişi daha gözaltına alındı ve sorgulandı. gözaltına alınanlar sorguda bombaları lice’den aldıklarını ve hedeflerinin askeri birlikler olduğunu söyledi.

eylül 2013: servis minibüsleri yakıldı

yine eylül ayında lice yakınlarında diyarbakır orman işletme müdürlüğü işçilerini taşıyan iki minibüsün önü kesildi. işçiler indirildikten sonra minibüsler yakıldı.

eylül 2013: uyuşturucu operasyonları

14 ve 24 eylül tarihlerinde lice kırsalında düzenlenen operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu ve uyarıcı madde ele geçirildi. diyarbakır valiliği son dört ayda yapılan operasyonlarda 10 ton 572 kilogram toz esrar ele geçirildiğini duyurdu. polis ele geçirilen ham madde ve uyuşturucunun değerinin 2,5 milyar lira olduğunu açıkladı.

ekim 2013: pkk mezarlığı açıldı

ekim ayı başında lice’nin şenlik köyünde “şehitlik” adı altında bir mezarlık daha açıldı. 117 pkk’lının gömüldüğü mezarlığın açılışında yine örgüt propagandası yapıldı. bitlis kırsalında açılan benzer bir mezarlık da mahkeme kararıyla kapatıldı.

ekim 2013: karayolunda bomba bulundu

ilçe yakınlarında askerlerin geçtiği yol üzerinde yapılan aramada bombalı tuzak bulundu. tahrip gücü yüksek patlayıcı imha edildi.

ekim 2013: türkiye rekoru

bağlan köy ve kırsalında yapılan operasyonda 23 ton esrar ele geçirildi. bu, türkiye’de tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar oldu. 700 personelin katıldığı operasyonda esrar sekiz kamyonla taşındı. kasım ayında yapılan operasyonlarda ise yaklaşık 20 ton uyuşturucu ve uyuşturucu ham maddesi ele geçirildi.

kasım 2013: elektrik kesintileri

güneydoğu anadolu’nun elektrik dağıtımı özelleştirildikten sonra birçok evin elektriği fatura ödemedikleri gerekçesi ile kesiliyordu. lice’ye bağlı 56 köy ve 118 mezra da günler boyunca elektrik alamadı. görevliler kesintilerin bakım ve onarım sebebiyle yapıldığını açıkladı. bu olay protesto edildi.

aralık 2013: askerler kaçırıldı

lice sınırları içerisindeki fis ovası'nda yol kesen pkk’lılar kimlik kontrolü yaptı ve iki astsubay ile iki uzman çavuş kaçırıldı. askerler daha sonra serbest bırakıldı.

ocak 2014: seçim tartışmaları

30 mart yerel seçimi öncesinde lice ilçesinde pkk taraftarları ve hüda-par üyeleri arasında taşlı sopalı kavga gerçekleşti. ilçeye gelen hüda-par konvoyuna saldıran pkk’lılar araçları yaktı, 16 kişiyi yaraladı.

şubat 2014: karakol inşaatı protestosu

yolçatı’da yapılan karakol inşaatı bir kez daha protesto edildi. protestocularla jandarma arasında çatışma çıktı. bingöl- diyarbakır karayolu dört saat trafiğe kapandı.

mart 2013: abalı karakolu protestoları

lice sınırları içindeki abalı karakolunda yapılan inşaatı protesto etmek amacıyla 127 araç ile buraya gelen protestocular kendilerine müdahale eden askerlere molotofkokteyli fırlattı, yolu günlerce trafiğe kapattı.

nisan 2014: sivil ve askerler kaçırıldı

bir özel şirketin iki çalışanı ve iki uzman çavuş lice kırsalında kaçırıldı. devam eden abalı karakolu protestolarında dokuz asker yaralandı.

mayıs 2014: yol kapatma eylemleri

diyarbakır- bingöl karayolunun lice kısmı pkk taraftarlarınca kapatıldı. yola açılan hendeklerden birine düşen bir kişi ağır yaralandı. silahlı pkk’lılar ile yolu açmak isteyen askerler arasında çatışma çıktı. yolu açmaya çalışan inşaat araçları yakıldı.

haziran 2014: protesto gösterilerinde iki ölü, beş yaralı

diyarbakır- bingöl karayolunu bir kez daha kapatmak isteyen pkk’lı gruplar ile günlerce süren çatışmalarda iki pkk’lı öldü. dört pkk taraftarı ve bir asker yaralandı. yol kapatma girişimleri 15 gün boyunca sürdü.

ağustos 2014: mahsum korkmaz heykeli

pkk’nın kuruluşunun yıldönümünde yolçatı mezarlığına örgütün kurucularından mahsum korkmaz’ın heykeli dikildi. daha sonra heykel mahkeme kararıyla askerler tarafından indirildi. çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. birçok noktada heykelin indirilmesi protesto edildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;