Suriye'de iç savaş

Barzani'den PYD'ye özerklik resti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde ilan ettiği özerk kantonları tanımayacaklarını söyledi.

Barzani, Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) üyesi 12 partinin temsilcisi ile Erbil'de görüştü. [AA]
suriye'nin kuzeyinde özerklik ilan eden, pkk'nın suriye'deki uzantısı demokratik birlik partisi'ne (pyd) kuzey irak'tan bir tepki daha geldi.
irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani, pyd tarafından ilan edilen kantonları tanımayacaklarını söyledi.
barzani, "biz suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. bizim rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir" diye konuştu.
barzani'nin açıklaması, suriye kürt ulusal meclisi (enks) üyesi 12 partinin temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrasında, irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlandı.
açıklamaya göre; görüşmede, kürt parti temsilcileri, barzani'ye suriye'nin kuzeyindeki son durumla ilgili bilgi verdi. 12 kürt partisinin temsilcisi pyd'yi, aykırı hareket etmekle suçladı.
barzani de suriye'de birlikten yana olduklarını vurgulayarak, "rojava'da tek bir kesimin aldığı kararı değil, partilerin birlikte alacağı ve her kesimin kabul edeceği kararları destekleriz" ifadelerini kullandı. 
sınır kapısı eleştirisi
açıklamada, irak-suriye sınırındaki semelka kapısı'nın kontrolünün, pyd'nin ilan ettiği cizre kantonuna geçmesi de eleştirildi:
"erbil'de imzalanan anlaşmaya göre semelka sınır kapısı'nın kontrolünü bütün partiler birlikte sağlayacaktı. ancak sınır kapısının denetimi cizre kantonunun inisiyatifine bırakılmış ve partiler tarafından görevlendirilen yetkililer ise yerlerinden uzaklaştırılmıştır."
barzani ile kürt partileri arasındaki toplantıda alınan kararların yarın bir kamoyuna açıklanacağı belirtildi. 
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;