Çözüm süreci

BDP'den 'parayla eylem' açıklaması

Barış ve Demokrasi Partisi, Eş Başkan Demirtaş'ın, "PKK çocuklarımızı kaçırdı" diyen bazı ailelerin para karşılığı eylem yaptığıyla ilgili sözlerinin çarpıtıldığını savundu.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da eylem yapan bazı ailelerin para aldığını iddia etti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

partiden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"sayın (selahattin) demirtaş'ın açıklamasında çocuğu dağa giden aileleri tenzih ederek ve açıkça ayrım koyarak oturma eylemine katılan bir iki ailenin istihbarat tarafından kendilerine verilen para karşılığı o eylemi gerçekleştirdiğini ve yönlendirildiklerini belirtmiştir.

açıklamasında çocuğu dağda olan aileleri tenzih etmesine rağmen sayın demirtaş'ın sözleri bilinçli olarak çarpıtılmış ve bütün ailelere yönelik söylenmiş sözler gibi yansıtılmıştır. bu yöndeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

bdp'nin açıklaması demirtaş'ın diyarbakır'da eylem yapan ailelerle ilgili gazeticilerin sorduğu soruya verdiği cevabın ardından geldi.

demirtaş, diyarbakır büyükşehir belediyesi önünde eylem yapan ailelerden bazılarıyla ilgili "para aldılar" iddiasını dile getirmişti.

 demirtaş şunları söylemişti:

"bazı ailelerin, özellikle çocuğu dağa giden aileleri tenzih ediyorum; orada oturan bazı aileler istihbarat tarafından kendilerine verilen ücret karşılığında o eylemi yapıyorlar. çocukların da dağa gittiği yok. bazı çocuklar uyuşturucu şebekeleri tarafından kaçırılmış. bazılarının hiç dağla alakası yok. gitmemişler. bazı aileler aldıkları paralar karşılığında o eylemi yapıyorlar. ayrıca bizim belediyemizin hiçbir müdahalesi yok, olmamıştır. dün hükümet sözcüsü (bülent arınç) diyarbakır belediyemizi ve belediye başkanımızı kınıyor da gece-gündüz sokakta insanlara zulüm yapan, toma'yla, gazla, copla katleden bir hükümetin sözcüsünün diyarbakır belediyesi'ni kınaması için 40 tas suyla yıkanması lazım önce."

"çocuklara dağın yolunu gösteren başbakan"

"özellikle yaşı küçük, hasta olan çocuklarla ilgili olarak aileler 'ikna edilip götürüldüler, ikna edilip geri getirilsinler' dedi. beklentileri budur. hiçbir aile zorla kaçırmadan söz etmedi. basın, hükümet ısrarla bu kavramı kullanıyor ama kimse kusura bakmasın. 30 yıldır on binlerce kişiyi kaçırarak dağa götürmedi bu örgüt. bugün çocukları dağa çıkaran politikanın, başbakan'ın söylemi olduğunu bir defa herkes kabul etmeli. berkin elvan gibi bir çocuğun acılı annesini meydanlarda yuhalatan bir başbakan'dır bu çocuklara dağın yolunu gösteren. bdp olarak biz değiliz."

"hedefimiz bütün gençlerin dağdan inmesi"

"hiçbir çocuğa biz dağı tavsiye etmiyoruz. biz siyaset yapıyoruz. çocukları da siyasete davet ediyoruz. eğer mücadele etmek istiyorlarsa biz hdp'ye, bdp'ye güç katmaya davet ediyoruz gençlerimizi. dağın yolunu biz göstermiyoruz. ama gece gündüz gençlere hakaret eden, gezi'de katlettiği gençlerin ailelerine hakarat eden, siyasetçilere, bize hakaret eden başbakan'dır. çocukları öfkelendiren, çocuklara dağın yolunu açan o. biz yine de ailelerimizin üzüntülerini paylaştığımızı belirttik. bizim hedefimiz bütün çocukların, gençlerin kalıcı bir şekilde dağdan inmesidir. bunun için uğraşıyoruz, çaba sarf ediyoruz. ama bu hükümetin bu işi çirkinleştirmemesi lazım."

eylemci ailelerden tepki

demirtaş'ın sözlerine oturma eylemi yapan bazı aileler tepki gösterdi.

bir yıl önce kaçırılan kızı zehra yapıcı için eyleme katıldığını söyleyen mukaddes yapıcı, kendilerine iftira atıldığını söyledi.

yapıcı, "biz hiç kimseden para almamışız. hem çocuklarımızı götürüyorlar hem de iftira atıyorlar, günahımızı alıyorlar. kızım gittiğinde 15 yaşındaydı, şimdi ise 16'sında. 13 eylül doğum günüydü. onsuz doğum günü pastasını kesmişiz. başbakan erdoğan'a, selahattin demirtaş'a, karayılan'a kısacası kimin elinden ne geliyorsa ona yalvarıyorum, merhamet etsinler" dedi.

kaçırılan ramazan şentürk'ün annesi zübeyde şentürk de demirtaş'ın iddialarının doğru olmadığını savundu.

şentürk, "biz çocuklarımızı istiyoruz. çocuklarımızı geri versinler, paraları bize lazım değil, onların olsun. biz tonlarca para harcadık çocuklarımız için. artık yeter çocuklarımızı geri versinler" dedi.

başbakan tayyip erdoğan bu konuda hem aileleri belediye önünden kovduğunu söylediği diyarbakır büyükşehir belediyesi'ni, hem de bdp ve hdp'yi eleştirmişti.

bdp/hdp'den pkk tarafından kaçırıldıklarını söylediği çocukları bulup getirmelerini istemişti.

kaynak: doğan haber ajansı, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;