Türkiye

'Bedellide TSK'nın kanaatini bir kenara koyamayız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik konusunu zaman zaman birilerinin 'kaşıdığını' söyledi, "Ne hükümetin ne de TSK'nın kanaati var" dedi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir'e hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AA]

cezayir ziyaretinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, bedelli askerlikle ilgili ne hükümetin ne de türk silahlı kuvvetleri'nin bir kararı olduğunu söyledi.

"artıları var, eksileri var. böyle bir dönemin içindeyiz. nedense birileri zaman zaman bu işi kaşıyor. doğru bir yaklaşım tarzı değil. burada tsk’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. tsk'nın ihtiyacını da gözardı ederek değil, değerlendirerek karar verilir ve hükümet uygulamaya koyar. şu ana kadar böyle bir kanaati ne hükümet verdi ne de tsk. bana da kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değil. ben de artı ve eksileri ilgili mercilerle değerlendirmek durumundayım. sırtımızda ağır bir küfe var gerçekten."

milli savunma bakanı ismet yılmaz geçen hafta, bedelli askerlikle ilgili son kararı başbakan ahmet davutoğlu'nun vereceğini söylemişti.

"sözde değil özde olmalı"

erdoğan'a, başbakan yardımcısı yalçın akdoğan ve halkların demokratik partisi'nin (hdp) imralı ve kandil heyetiyle yapılan görüşme hatırlatıldı. erdoğan, "ilımlı bir fotoğrafla haftaya başlandı. hükümet ile hdp görüştü. silahsızlanmaya doğru mu gidiliyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"bu tür şeylerin sözünü yapmak çok güzel. aslolan uygulama. 6-7 ekim olaylarından sonra mevcut gelişmeler sözde değil özde olmalı. temennim odur ki silahsızlanma yolunda atılacak adımlar ülkemizin huzuru için, milletimizin çözüm sürecinden beklentilerine cevap konusunda önemli olacaktır. bunu beklemek halkımızın hakkı olduğu kadar bizim de idealimizdir. atılacak adımları hassasiyetle takip ediyoruz. hükümetimizi de izliyoruz. beklentimiz süreç bu istikamette devam etsin."

hdp heyeti akdoğan ile bir araya geldikten sonra, "diyalog kanallarını açma" amacıyla yapılan görüşmenin ardından müzakerelerin hızlandırılacağını açıklamıştı. başbakan davutoğlu da salı günü bu görüşmelerin devam edebileceği mesajını vermişti.

"kendimizi aldatmış oluruz"

erdoğan, suriyeli muhaliflerin eğitimiyle ilgili soruya da yine irak şam islam devleti’ni (işid) havadan vuran abd öncülüğündeki koalisyon güçlerini eleştirerek cevap verdi.

"eğit-donatla ilgili şu ana kadar taraflar kararlı bir adım atmış değil henüz. koalisyon ülkeleri içinde bazı lokal çalışmalar oluyor, bunu zaten biz de yapıyoruz. ama ideal olan, yapılması gereken yapılmış değil. sadece eğit-donat konuşursak kendimizi aldatmış oluruz. irak ve suriye’yi farklı değerlendirmek zorundayız. suriye’de hedefi rejim olan çalışma yürümeli. burada uçuş yasağından tutun güvenli bölgeye varıncaya kadar tabii eğit-donatla güçlendirilmiş adımlar atılması lazım. koalisyon güçleri kendilerine bizim de sorup tavsiye ettiğimiz adımları atmış değiller. bazı emareler var gibi bir süreci yaşıyoruz. tabii bu süreç gerçekleşmeden türkiye’nin tutumu böyle devam eder. irak’ın ise yüzde 40’ı işgal altında. bu saydığım başlıklar hayata geçmedikçe yine burada da sağlıklı bir netice almak mümkün değil. temennimiz bunlar gerçekleşsin ve netice alalım."

“pensilvanya ayağının olmaması mümkün değil”

ankara cumhuriyet başsavcılığı, başbakanlığı döneminde cumhurbaşkanı erdoğan’ın çalışma ofisine “böcek” denilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 13 şüpheli hakkında “siyasi casusluk” suçundan iddianame düzenledi. bir gazeteci, erdoğan'a, bir emniyet amirinin pensilvanya ile yani 1999'dan beri burada yaşayan gülen cemaati lideri fethullah gülen ile irtibatı olduğu iddiasını da hatırlattı. erdoğan, “bu iddianamenin yargı sürecinde altından neler çıkacak, bunu hep birlikte göreceğiz. paralel devlet yapılanması olarak, ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapının nerelere sızdığını, ne tür faaliyetler gösterdiğini ki bunun pensilvanya ayağının olmadığını söylemek mümkün değil. bundan dolayı da bizler mgk sonuç basın bildirisinde bunu açıkladık. şu anda hükümetimiz de bu tavsiye kararı üzerinde çalışmasını yürütüyor. onlar da kısa süre içinde nihai kararlarını açıklayacaklardır” dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;