Belçika

Belçika İçişleri Bakanı: Bir polisimiz çuvalladı

Belçika İçişleri Bakanı Jambon, Brüksel saldırısında ihmâli araştıran parlamento komisyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uyarılarını aktarması gereken elçilikte görevli polis memurunun ihmalkâr davrandığını belirterek, "Bir polisimiz çuvalladı" dedi.

Konular: Belçika, Avrupa, IŞİD
[Fotoğraf: Reuters]

belçika içişleri bakanı jan jambon, türkiye’nin iki kez sınır dışı ettiği ve belçikalı yetkilileri uyardığı ibrahim el bakraoui’ye dair sorulan soru üzerine, teşkilâttaki bir polisin ihmalkâr davrandığını, yeterince inisiyatif almadığını söyledi. jambon, “bir polisimiz çuvalladı” dedi .

jambon, belçika parlamentosunda brüksel saldırılarında ihmâlin araştırılmasına dair kurulan komisyonda vekillerin sorularını yanıtladı. olayın ardından istifasını sunan ancak belçika başbakanı tarafından istifası reddedilen jambon, türkiye'de elçilikte görevli belçikalı irtibat görevlisinin türkiye’nin uyarısına gerekli yanıtı vermediğini söyledi.

hollanda polisine ‘yakala’ talimatı gelmedi

el bakraoui, türkiye’de 11 haziran’da yakalandı, ilk kez temmuz ayında sınır dışı edilerek amsterdam’a gönderildi. türk yetkililer, belçika elçiliğine şahsın 14 temmuz’da amsterdam’a uçakla gönderildiğini bildirdi. fakat hollanda polisi havaalanında şahsı yakalamadı çünkü belçika’dan gerekli bilgi gelmedi.

türkiye, belçika ve hollandalı yetkilileri şüphelinin suriye’ye giderek eğitim almayı düşündüğü konusunda uyardı.

‘elçilikteki memur bilgiyi geç gönderdi’

belçika ise şahsın daha önce silahlı soygundan sabıkası olduğunu fakat militan olabileceğine dair işaret göremediklerini söyleyerek türkiye’den daha fazla bilgi istedi.

jambon, bu aşamada elçilikte görevli memurun brüksel’i olaydan 6 gün sonra yani 20 temmuz’da haberdar ettiğini, türkiye’den gelen ayrıntılı bilgiyi ise 6 ay sonra, 11 ocak’ta belçika'ya ilettiğini anlattı.

komisyona bilgi verdiler

jambon’un yanı sıra dışişleri bakanı didier reynders ve adalet bakanı koen geens de, brüksel'deki saldırılarla ilgili yetkililerin ihmalinin araştırılması için kurulan komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

dışişleri bakanı reynders, belçika polisiyle irtibata geçenin türk polisi olduğunu ancak yazışmanın elektronik ortamda yapılmasının alışılagelen bir uygulama olmadığını, dolayısıyla irtibat görevlisinin bilgilendirilmesinin zaman aldığını söyledi.

adalet bakanı geens ise, bakraoui'nin terör bağlantısının aralık 2015'te fark ettiklerini belirterek, “kardeşinin (halid el bakraoui) paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. bunlar bizi ibrahim el bakraoui götürebilirdi” dedi.

brüksel'de salı günü zaventem havalimanı ve maelbeek metro istasyonundaki terör saldırılarında, saldırganlar hariç 31 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 300 kişi yaralandı. işid’in sorumluğunu üstlendiği saldırılarla birlikte en yüksek seviye olan 4'e çıkarılan terör tehdidi düzeyi dün 3'e düşürülmüştü.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;