Gezi Parkı eylemleri

Berkin Elvan eylemleri

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan ve bu sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan için protesto gösterileri düzenlendi.

Ankara Güvenpark'taki eylem mavi yelekli kişinin tek başına başlattığı oturma eylemi ile başladı. [CHA]

2013 haziran ayında, istanbul taksim'deki gezi parkı protestoları sırasında başından gaz kapsulüyle vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra ölen berkin elvan için çeşitli yerlerde protesto gösterileri düzenlendi.

ankara'daki gösteriler güvenpark'ta bir kişinin oturma eylemiyle başladı.

öğle saatlerinde bu kişiye destek verenlerin sayısı arttı.

önlerinde berkin elvan’ın fotoğrafı ve ekmek bulunan protestocular “hırsız var”, “katil recep tayyip erdoğan”, “anaların öfkesi katilleri boğacak” “berkin elvan yaşıyor”, “bedel ödedik bedel ödeteceğiz” sloganları attı.

ankara üniversitesi, odtü ve hacettepe üniversitelerinden eyleme destek çağrısı geldi. ankara üniversitesi’ndeki bazı öğrenci oluşumları 17.30’da cebeci kampüsü’nden kızılay’a yürüyüş çağrısı yaptı. hacettepe üniversitesi öğrencileri sıhhiye’den güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti.

odtü’den, başbakanlık’a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. odtü’den şehir merkezine gelen yol kapatıldı.

polis göstericilere akrep ve tomalarla müdahale etti. göstericiler ise havai fişekle karşılık verdi.

ankara üniversitesi cebeci kampüsü’nde toplanan bir grup, polisin uyarısına rağmen dağılmayınca, eyleme biber gazı ile müdahale edildi. bunun üzerine kampüsün içine giren grup, polisin olay yerinden çekilmesinin ardından kızılay'a yürüdü.

istanbul başta olmak üzere birçok ilde de bazı üniversite öğrencileri dersleri boykot ederek berkin elvan'ın hayatını kaybetmesinin ardından eylem yaptı.

adana, eskişehir ve kocaeli'nde de oturma eylemleri yapıldı.

 

 

hastane önünde gaz bombası

salı sabahı gelen ölüm haberinin ardından hastane önünde berkin elvan'ı bekleyen grubun, bir polis minibüsünü hastane önüne yaklaştırmak istememesiyle gerginlik çıktı. 

minibüs içinden dışarıdaki gruba gaz bombası atıldı.

grup, polis minibüsünün çevresinden ayrılırken, hastane önünde durum normale döndü.

anadolu adalet sarayı önünde bir grup avukat da protesto eylemi yaptı.

cumhurbaşkanı başsağlığı diledi

cumhurbaşkanı abdullah gül, berkin elvan'ın ailesine bağsağlığı dileyerek şunları söyledi:

"olay olduğunda 14 yaşında bir çocuktu. bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. ailesinin acısını paylaşıyorum. bugün yeni acılara fırsat verilmemesi için herkesin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdim."

kılıçdaroğlu'ndan başsağlığı

ana muhalefet partisi chp genel merkezi'nden yapılan açıklamada, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun, berkin elvan'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğu belirtildi.

kılıçdaroğlu'nun, berkin elvan'ın babası sami elvan'ı da aradığı ifade edilen açıklamada, "gezi şehitleri kervanına bir evladımız daha katıldı. kılıçdaroğlu, 269 gün yaşama direnen berkin'e rahmet; ailesine, gezi eylemcilerine ve türkiye'ye başsağlığı diledi" denildi.

Ailesi, Berkin'in yoğun bakımda 16 kiloya kadar düştüğünü açıklamıştı. [Twitter]

oktay vural: evladımız

mhp grup başkanvekili oktay vural hayatını kaybeden berkin elvan'ı "evladımız" olarak tanımladı ve şunları söyledi:

"sevgili berkin de hakkın rahmetine kavuştu. tabii vicdansız bir yönetimin yaptığı uygulamaların neticesidir. böylesine marjinal ve şiddeti benimsemiş olanlardan ayırmadan, sivil olarak bu gidişat karşısında tepkilerini dile getirmek isteyen insanlara yönelik kullanılan bu baskıcı davranış, maalesef ekmek almaya giden berkin'i de vurdu. ekmek derdindeydi ama gözetmeden maalesef kullanılan yöntemler, berkin'in hakkın rahmetine kavuşmasına neden oldu."

demirtaş: veda etmiyoruz

bdp genel başkanı selahattin demirtaş ise "biz sevgili berkin'e veda etmiyoruz. çünkü o, güzel gülüşüyle, kısacık ömrüne sığdırdığı yaşam mücadelesiyle milyonların, hepimizin sevgisine tutunmayı, kalplerimizde yer edinmeyi çoktan başardı. seni asla unutmayacağız" dedi.

ak parti'li elvan: çok üzüldük gerçekten

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan, berkin'in ölümü üzerine "çok üzüldük gerçekten. ailesine başsağlığı diliyorum. allah rahmet eylesin" dedi. elvan ayrıca devam eden ve planlanan protesto gösterileri için "ne yapılacaksa yasalar çerçevesinde yapılmalı. araçları tahrip ederek, camları kırarak, bunlar demokrasinin yol ve yöntemleri değil. bunlar doğru şeyler değil. elbette orada olay anında cerayan etmiş bir hadise. ama bunu sağduyu içerisinde karşılamalıyız" dedi.

vali tweet attı

istanbul valisi hüseyin avni mutlu twitter hesabından elvan ailesine başsağlığı diledi. mutlu'nun mesajı şöyle:

"hayata tutunmak için uzun süre mücadele eden berkin elvan'ı kaybettik. allah'tan rahmet, muhterem ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim."

berkin için grev

devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk), berkin elvan için cenaze töreninin yapılacağı 12 mart çarşamba günü saat 12.00'de iş bırakıyor.

disk'ten yapılan açıklamada, "ekmeğin ve umudun türkiye halkına emanet, demek için 'işimizi gücümüzü' bir kenara bırakıyor, bulunduğumuz her yerde ayağa kalkıyor ve berkin'i uğurluyoruz" denildi. konfederasyonun açıklaması şöyle:

"onların çocukları milyarlar çalıyor, bizim çocuklarımız ekmek almaya giderken öldürülüyor. 14 yaşında vurulan bir çocuğu 15 yaşında toprağa veriyoruz. o 269 gün yoğun bakımda ölüme direndi. berkin elvan, haziran direnişinde yitirdiğimiz sekizinci canımız oldu. onu vuranlar 'bulunamadı' çünkü berkin elvan milyonları çalan iktidar partisi üyelerinin değil emekçi çocuğu idi. berkin elvan'ı vuranları gizliyorlar çünkü akp iktidarı için polisin çocukları vurması 'destan', hırsızları yakalaması 'darbe girişimidir. ancak türkiye halkı katili tanıyor. berkin elvan'ın ve diğer gençlerimizin katili 'emri ben verdim' diyerek cinayetleri üstlenmiştir. artık yeter. bu ülke halkı sözünü söylemiştir, 'çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil. 'vur emri' verenler 15 yaşında bir çocuğun 16 kilogramlık cenazesinin ağırlığı altında kalmalıdır."
 
tüsiad: hiçbir şey insan hayatından önemli değil

tüsiad yönetim kurulu başkanı muharrem yılmaz yaptığı yazılı bir açıklamada "hiçbir şey 15 yaşındaki bir çocuğun ve gezi olayları sırasında kaybettiğimiz diğer gençlerimizin hayatından daha önemli değildir... gezi parkı olayları sırasında oluşturulan hoşgörüsüz atmosferin bedelini ülke olarak, gencecik insanlarımızın kaybı ve çok sayıda kişinin sakat kalmasıyla ödedik" ifadelerini kullandı.

yıldız holding yönetim kurulu başkanı murat ülker de sosyal medyada "rahmetli abim ali'yi sokakta bir kaza sonrası kaybettiğimizde beş yaşındaydım. genç yaşta ölüm daha bir üzücü! başımız sağolsun" mesajını yayınladı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;