Kafkasya

Bişkek'te ayaklanmanın anısına sergi

Kırgızların özgürlükleri için önemli bir adım olarak değerlendirdikleri ayaklanma, bir sergi ile yeni nesillere anlatılıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Tarihi Müze'de sergi

Kırgızlar tarihi anıyor

Bişkek'teki Tarih Müzesi sergiye ev sahipliği yapıyor Flickr/mursya

kırgızların rus çarlığı'na karşı ayaklanmasının 95. yıldönümü dolayısıyla, kırgızistan'ın başkenti bişkek'teki tarih müzesi'nde bir sergi açıldı.

sergide, 1916 yılındaki ayaklanmaya ilişkin rus çarlığı'na ait belgeler, öldürülen kişilere ait resimler, dönemin göçebe kırgız aile ve fertlerinin fotoğrafları, kırgızların ev işlerinde ve avda kullandığı aletler yer alıyor.

cumhurbaşkanlığı idaresi başkanı emil kaptagayev, serginin açılış töreninin ardından aa muhabirine yaptığı açıklamada, kırgızların çarlık rusya’nın sömürgeci politikası yüzünden ayaklandığını, ancak rus askerlerinin ayaklanmayı bir ay içinde "acımasız şekilde" bastırdığını anlattı.

kaptagayev, kırgızların verimli topraklarının elinden alınması, su ve toprak dağıtımının adaletli şekilde yapılmaması, birinci dünya savaşı için gençlerin askere alınması ve göçebe hayatı yaşayan kırgızların geleneklerinin hiçe sayılması gibi nedenlerin kırgızları ayaklanmaya zorladığını ifade etti.

bu dönemde türkistan topraklarına göç ettirilen rus nüfusunun kırgızların topraklarını elinden aldığını anımsatan kaptagayev, kırgızların hem ayaklanma sırasında, hem de daha sonra çin'e doğru kaçmak zorunda kaldığını hatırlattı.

amaç yeni nesillere tarihi öğretmek

kaptagayev, 1916 yılı ağustos ayının ortasında kırgızların ayaklanmasına ilişkin yeterli bilgi ve belge bulunmadığını, özellikle gençler arasında bu olayın iyi bilinmediğini kaydetti. "bu trajedinin araştırılması için" kaynak aktarılması gerektiğini belirten kaptagayev, 1916 yılında kırgızların rus çarlığı'na karşı ayaklanmasının kırgızların özgürlüğe kavuşması için atılan önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade etti.

kırgız tarih kitaplarında, 1916 ayaklanmasına ilişkin olarak, rus çarlığı'nın sömürü politikası yüzünden kırgızlarla birlikte dungan halkı ile uygurların da ayaklandığı, ayaklanmanın bastırılması üzerine bugünkü kırgızistan'ın kuzeyinde nüfusun yüzde 41 oranında azaldığı belirtiliyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;