Birleşmiş Milletler

BM: IŞİD savaş ve insanlık suçları işledi

Birleşmiş Milletler, Irak'taki sivillerin korunmasına ilişkin raporunda, IŞİD’in sivillere yönelik savaş suçu oluşturabilecek insan hakları ihlalleri yaptığını bildirdi. Rapora göre IŞİD en az 9 bin sivil öldürdü, 17 bin sivil de yaraladı.

IŞİD, Irak’ın Sünnilerin yoğun olduğu Anbar eyaletinde ciddi ilerleme kaydetmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek komiserliği ve bm irak yardım misyonu'nun (unami) ortak raporunda, irak'taki sistematik insan hakları ihlalleri ele alındı. raporda, işid'in kitlesel katliamlar yaptığı, kadınları kaçırdığı ve erkek çocukları savaşçı olarak kullandığı belirtildi.

yaklaşık 500 mülakata dayanan rapor, irak'ta 6 temmuz -10 eylül tarihlerinde yaşananları aktardı. silahlı grupların mezhep ayrımına dayanan şiddet eylemleri ve insan hakları ihlallerinin ülkedeki sivilleri ciddi biçimde etkilediği vurgulandı. raporda, bu yaşananların sistematik insan hakları ihlalleri olduğu ve savaş suçu oluşturabileceği kaydedildi.

9 binden fazla kişi öldü

2014 yılı başından bugüne kadar en az 9 bin 347 sivilin hayatını kaybettiği ve 17 bin 386 sivilin yaralandığı söylenen raporda, olayların yarıdan fazlasının, çatışmaların anbar eyaletinden başka bölgelere taşmaya başladığı 1 haziran'dan sonra gerçekleştiği ifade edildi.

çatışmalar nedeniyle evlerini terk ettikten sonra yiyecek, su ve ilaç eksikliği nedeniyle hayatını kaybeden insanların sayısı ise bilinmiyor.

1,8 milyon insan yerinden oldu

ağustos 2014 itibarıyla 1,8 milyon iraklının yerinden olduğunu söyleyen bm raporu, bu kişilerin bir milyonunun halen işid kontrolündeki bölgelerde yaşadığını, 800 bininin ise kürt bölgesine kaçtığını aktardı.

işid'in bilinçli ve sistematik biçimde azınlık grupları hedef aldığına işaret eden raporda, “işid ve ona bağlı grupların insan hakları ihlalleri ve istismarları, savaş suçu veya insanlığa karşı suç oluşturabilir" ifadelerine yer verildi.

irak ordusunun ihlalleri

bm raporunda, irak güvenlik güçlerinin yaptığı hava saldırılarının da önemli sivil kayıplara neden olduğu vurgulandı. sivillerin gözetilmediği ve hükümet güçlerinin işid üyelerini yakaladıktan sonra öldürdüğü de kaydedildi.

ihlallerin tespitinde güçlük yaşandığını ifade eden bm, irak hükümetine özellikle savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği iddia edilenlerden hesap sorma çağrısı yaptı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;