İsrail - Filistin sorunu

BM'den acil ateşkes çağrısı

İsrail'in Gazze'nin Şecaiyye bölgesinde 72 sivili öldürmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi toplandı, 'acil ateşkes' çağrısı yaptı. Katar'da bulunan Genel Sekreter Ban Ki-moon "Bu vahşi eylemleri kınıyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, Katar'ın başkenti Doha'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya geldi. [Fotoğraf-AFP]

bm güvenlik konseyi, israil'in gazze'nin şecaiyye bölgesinde 72 sivili öldürmesinin ardından acil toplandı. güvenlik konseyi acil ateşkes çağrısı yaptı.

gazze'deki sorunun çözümü için doha'ya gelen genel sekreter ban, katar dışişleri bakanı halid atıyye ile ortak basın toplantısı düzenledi.

doha'ya gelirken onlarca kadın ve çocuğun gazze'nin şecaiyye bölgesinde israil'in saldırılarında hayatını kaybettiğini hatırlatan ban, "bu vahşi eylemleri kınıyorum. israil kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı. tüm taraflara uluslararası insan haklarına saygı duymaları talebimi yineliyorum. şiddet şimdi durmalı" ifadesini kullandı. 

"gazze açık bir yara ve kanamasını şimdi durdurmalıyız" diyen ban, bölgedeki temaslarında israil'in askeri operasyonu, hamas ve islami cihad'ın roket atışlarını sonlandıracak "acil" bir ateşkes için çabalayacağını ifade etti. 

ateşkesin ötesinde her şeyi eski haline getirmenin akılsızca olacağını kaydeden ban, "gazze'de statükoya geri dönüş ve devam eden ambargo sürdürülemez. savaş döngüsü ve süregelen güvensizliği sonlandırmak ancak çatışmanın temel nedenlerine ulaşarak mümkün. bu da iki devletli çözüm için müzakere masası. sadece israilliler değil filistinliler de kendini güvende hissetmeli. sadece filistinliler değil israilliler de bir umut ışığı görmeli" değerlendirmesini yaptı.

öte yandan şeyh tamim, doha'da bulunan filistin devlet başkanı mahmud abbas ile iftar yemeğinde bir araya geldi ve israil'in gazze'ye düzenlediği saldırıları ele aldı.

emir, katar'ın "kardeş filistin halkı için sabit duruşunu" vurgulayarak, "israil'in masum sivillere saldırılarının karşısında" uluslararası güçlerin mesuliyetlerini yüklenmesi için yapılacak her türlü çabanın önemine işaret etti.

ayrıca ikili, israil'in "gazze'deki gerilimi tırmandırması ve başlattığı soykırımın derhal durdurulması" amacıyla katar'ın sürdürdüğü diplomatik gayretleri görüştü.

hamas siyasi büro başkanı halid meşal'e ev sahipliği yapan katar son günlerde yoğun diplomatik hareketlilik yaşıyor. arabuluculuk çalışmalarıyla ünlü norveç dışişleri bakanı borge brende de doha'da bulunuyor.

"uluslararası acil eylem" çağrısı

katar emiri şeyh tamim bin hamad el tani, bm genel sekreteri ban ki-moon'a “israil'in işlediği savaş suçları” için "uluslararası acil eylem" çağrısı yaptı. 

katar resmi haber ajansı qna'da yer alan habere göre katar emiri uluslararası toplumu, "gazze'ye uygulanan adaletsiz kuşatmanın sona ermesi için ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye" çağırdı.

dünyayı filistin halkını koruyarak şerefiyle yaşamasına katkı sağlamaya çağıran tamim, "uluslararası toplumun filistinlilere karşı işlenen suçları sonlandırmadaki başarısızlığı ciddi insani sonuçlar doğuracaktır" ifadesini kullandı.

‘filistin halkı önemsenmiyor’

BM Genel Sekreteri Ban, Katar Dışişleri Bakanı Halid Atıyye ile basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf-AFP]

katar dışişleri bakanı halid atıyye ise ülkesinin uluslararası hukuku hiçe sayan israil saldırıları karşısında, tüm paydaşları, bölgesel ülke ve yapılarıyla bir arada çaba gösterdiğini belirtti. 

katar'ın arap birliği'nde düzenlenen olağanüstü toplantıda yer aldığını hatırlatan atıyye, toplantının ardından yayınlanan bildiri üzerine, dost komşu ülkelerin, israil'in saldırılarını sonlandırmak adına daha aktif görev üstlenmeleri için kendileriyle iletişime geçtiklerini aktardı.

ateşkesin sağlanması için istişare ve görüşmelerin sürdüğünü belirten atıyye, "filistin halkı artık daha fazla bu kuşatmayı kabul edemez. filistin halkı uluslararası toplum tarafından önemsenmiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

katar'ın filistin cephesinde yaşanan "acı" olayları yakından takip ettiğine değinen atıyye, israil'in filistin halkına karşı yaptığı tüm zulmü kınadıklarını söyledi. 

 atıyye ayrıca israil'in şecaiyye mahallesi'nde kurbanların çoğunun kadın ve çocuklar olduğu katliam karşısında, israil'in cenevre konvansiyonu 4. maddesi ve uluslararası hukuk karşısında sorumlu olduğunu vurguladı. 

uluslararası toplumu, israil'in "dünya barışına olmasa dahi bölge barışına tehdit oluşturan" saldırılarını sonlandırması için sorumlu davranmaya çağıran atıyye sözlerini şöyle sürdürdü:

"israil'in istediği zaman savaş başlatıp, istediği zaman bitirmesi daha fazla kabul edilemez. uluslararası toplumu filistin halkına karşı ahlaki ve insani sorumluluğunu yerine getirmeye ve gazze'deki adalet dışı kuşatmayı kaldırmaya çağırıyoruz. uluslararası toplum, samimi siyasi bir süreç için filistin halkının serbestçe dolaşmasına ve gazze şeridi'ni yeniden inşa etmesine güvence sağlamalı." 

katar'da yoğun diplomasi

bm genel sekreteri ban, daha sonra filistin devlet başkanı mahmud abbas ile bir araya geldi. ancak görüşmeye ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı. 

arabuluculuk çalışmalarıyla tanınan ülke norveç'in dışişleri bakanı borge brende de iki günlük ziyaretinin birinci gününde katar'da görüşmeler yapıyor.

hamas siyasi büro şefi halid meşal de israil'in gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere katar'dan kuveyt'e gitmişti.

kerry, kahire'ye gidiyor

abd dışişleri bakanı john kerry, gazze'de bir ateşkese varılması için çalışmalarda bulunmak amacıyla bugün kahire'ye gidecek. 

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, abd ve uluslararası ortaklarının, gerilimin daha da tırmanması riski ve daha fazla masum can kayıplarından derin endişe duyduğunu belirtti.

mümkün olan en erken zamanda, kasım 2012'de varılan ateşkesi yeniden tesis eden bir ateşkesin olması gerektiğine inandıklarını vurgulayan psaki, kerry'nin, mısır'ın bu hedef doğrultusundaki girişimini desteklemek için çalıştığını ve bu kapsamda bölgeye seyahat edeceğini kaydetti.

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;