İsrail - Filistin sorunu

İsrail: Kaçırılan İsrail askeri yok

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'ye kara saldırısı için giren İsrail ordusundan bir askeri esir aldığını açıkladı. İsrail, "Kaçırılan askerimiz yok" dedi.

açıklamayı hamas'ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları'nın sözcüsü yaptı. gazze'ye kara saldırısı için giren israil ordusundan bir askeri esir aldıklarını söyledi. hamas, açıklamasına kanıt olarak kaçırılan askerin yaka numarasını da verdi ve isminin şaol aron olduğunu belirtti. 

haberin gelmesinin ardından gazze'deki şifa hastanesi'nin önünde sevinç gösterileri yapıldı. 

hamas yetkilisi usame hamdan konuyla ilgili al jazeera’ya yaptığı açıklamada, “israil’in bu gelişmeyi iyi okuması lazım, bu işi böyle götüremezler,  halkımızın yanında duranlar tarih yazacak. bugün israil’e verdiğimiz mesaj şudur: gazze’ye giremezsiniz. askerin esir alınması askerlerin öldürülmesinden daha önemli bir durum. kimsenin bize kalkıp şartlar dayatmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

israil'den yalanlama

ancak israil, izzeddin kassam tugayları'nın açıklamasını sabah saatlerinde yalanladı. israil'in bm'deki büyükelçisi "kaçırılan hiçbir israilli asker yok. bu söylentiler gerçek dışı" dedi.

izzeddin kassam tugayları 2006 yılında israil askeri gilad şalit'i kaçırmış 2011'de 'takas anlaşması' gereği, 1000'den fazla filistinli tutuklunun salıverilmesi karşılığında serbest bırakmıştı.

ancak israil daha sonra serbest bıraktığı filistin tutukluların önemli bir kısmını yeniden tutukladı.

hamas yönetimi tutuklanan filistinlilerin yeniden serbest bırakılmasını istiyor.

sevinç gösterilerinde onlarca yaralı

izzeddin kassam tugayları'nın israilli bir askeri esir aldığını açıklaması filistin'de sevinçle karşılandı.

batı şeria'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen yürüyüşlerde, filistin bayrakları taşınıp, marşlar söylendi. gösterilerde direniş gruplarına, israil karşıtı eylemlerini sürdürme çağrısı yapıldı.

camilerden tekbir sesleri yükselirken, çeşitli kentlerde havai fişekler atıldı. el halil kentindeki kutlamalarda israil güçleriyle filistinliler arasında çatışma çıktı, 70 filistinli yaralandı. el halil çarşısı'nda izzettin kassam tugayları'nın bir israil askerini esir almasını kutlamak için özel indirim yapılıyor.

batı şeria'da tul kerim kentinde de israil işgal güvenlik güçleriyle filistinliler arasında çatışmalar devam ediyor. çatışmalarda ikisi ağır 17 filistinli yaralandı. israil işgal güçleri gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombaları kullanıyor. 

kudüs'te ise esir ilanının hemen ardından havai fişekler atıldı, yürüyüşler düzenlendi. israil'in gazze saldırılarının kınandığı yürüyüşe, askerler müdahale etti. askerler taşlarla karşılık veren filistinlilere ses ve gaz bombaları attı. 

13 israil askeri öldürüldü

gazze’ye saldırıları sürdüren ve şuaciyye’de katliam yapan israil ordusu cumartesi gecesi çıkan çatışmalarda 13 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

israil yönetimi daha önce beş askerinin öldüğünü duyurmuştu.

hamas’ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları cumartesi gecesi çıkan çatışmalarda israil askerlerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

israil savaş uçakları gazze'de saldırılardan kaçan sivilleri bombaladı. sokak ortasındaki sivilleri hedef alan israil çoğu çocuk en az 72 kişiyi öldürdü.

israil ayrıca, şecaiyye bölgesinde cesetlerin toplanması için varılan iki saatlik ateşkesin süresinin dolmasını beklemeden saldırılarına yeniden başladı.

hamas'ın sözcüsü sami ebu zuhri israil'in şecaiyye bölgesinde katliam yaptığını ve savaş suçu işlediğini söyledi.

ebu zuhri, "israil uğradığı yenilgiye karşı sivillere yönelik saldırılarını yoğunlaştırıyor. şecaiyye bölgesindeki evlerin çoğu uyarı vermeden sakinleri içindeyken vuruldu" dedi.

ebu zuhri, gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını, batı şeria’da tutuklanan filistinlilerin serbest bırakılmasını ve israil’in tüm saldırılarını durdurmasını istediklerini sözlerine ekledi.

hamas'ın bir diğer sözcüsü fevzi berhum ise israil'in şecaiyye'de katliam yaptığını ve amacının halkın iradesini kırmak olduğunu söyledi.

filistin direnişinin tüm gücüyle savaştığını ifade eden berhum, "ateşkes yok, teslim yok. israil şartlarımızı kabul edene kadar savaşacağız. dünyayı kanımızla utandıracağız" diye konuştu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;