IŞİD

BM'den IŞİD'le mücadele kararı

Fransa tarafından hazırlanan ve IŞİD'le mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini içeren karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

[Fotoğraf:AA]

kabul edilen 2249 sayılı kararda, işid'in, tunus, ankara, beyrut ve paris'teki saldırılar ile rus uçağının düşürülmesi eylemleri net bir dille kınanarak, işid'in uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu vurgulandı.

tunus, türkiye, rusya, lübnan, fransa başta olmak üzere işid tsaldırılarından zarar gören tüm hükümetlere ve halklara taziye sunulan kararda, imkan ve kapasitesi olan üye ülkelerden suriye ve irak'ta işid'le mücadeledeki eforlarını ikiye katlamaları ve koordineli hareket etmeleri isteniyor.

kararda, mücadeleye katılan üyelerden irak ve suriye'de işid sığınaklarını yok etmeleri, tüm bm üyelerinden de yabancı savaşçıların bölgeye seyahatleri ve örgüte finansman sağlanmasının engellenmesi talep edildi.

karar tasarısı, bm'nin güç kullanımına yetki veren 7. bölümü altında kaleme alınmadı. ancak üye ülkelerden işid'le mücadele için tüm önlemleri alması isteniyor. bu kararın suriye hükümetinin talebi olmadan suriye topraklarındaki 'terör' hedeflerine operasyon yapmaya yasal dayanak oluşturabileceği savunuluyor.

fransa'nın bm daimi temsilcisi françois delattre, oylamanın ardından konsey'de yaptığı açıklamada, "bu kararla bm güvenlik konseyi, işid'le mücadele için başlattığımız eylemleri uluslararası hukuk ve bm şartı altına aldı. önümüzdeki günlerde, charles de gaulle uçak gemimizin ulaşmasıyla işid'e karşı saldırı kapasitemizi üç katına çıkaracağız" dedi.

paris'teki saldırılarının ardından suriye'de işid hedeflerine düzenlediği operasyonları artıran fransa, bm güvenlik konseyi'nden de diplomatik destek sağlamak için hazırladığı karar tasarısını önceki gün bm güvenlik konseyi'ne sunmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;