Yemen

BM'den Taiz uyarısı

BM, Yemen'de İran destekli Şii Husilerle Suudi Arabistan destekli Hadi yanlısı güçler arasında çatışmaların yaşandığı Taiz kentine insani yardımların ulaştırılamadığını açıkladı. 3 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Dujarric insani yardımların ulaşmasının zorlaşması nedeniyle kentte üç milyon kişinin tehlikeye girdiğini belirtti. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

bm genel sekreter sözcüsü stephane dujarric, yemen’in taiz kentinde devam eden çatışmaların insani yardım çalışmalarını güçleştirdiğini söyledi. dujarric insani yardımların ulaşmasının zorlaşması nedeniyle kentte üç milyon kişinin hayatının tehlikeye girdiğini belirtti. bm yetkilisi gıda maddelerini ve yakıtı dağıtım merkezlerine ulaştıramadıklarına, insani yardım çalışanlarının zor şartlarda çalıştığına dikkat çekti.

gıda yardımlarından 375 bin kişinin yararlanması planlanmışken bm’nin sadece 57 bin kişiye ulaşabildiğini söyleyen dujarric, ülkede başlattıkları çocuk felci aşı kampanyasını da durdurmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

sözcü taiz kentinde sağlık hizmetinin çökmesinin yanı sıra su ve kanalizasyon şebekelerinin de iflas ettiğini ve sağlayıcı şirketin 18 ağustos’ta suyu kestiğini anlattı. yetkiliye göre, ülkede 300 bin kişi suya ulaşamıyor. kentteki hastanenin geçtiğimiz günlerde sekiz kez bombalandığına işaret eden dujarric, iki haftadan beri toplanamayan çöplerin kentin sokaklarını doldurduğunu söyledi.

"durum çok ciddi"

suudi arabistan tarafından desteklenen cumhurbaşkanı hadi yanlısı taiz halk direnişi konseyi, şii husilerin taiz’i kuştmasının devam etmesi konusunda uyarıda bulundu.

hastanelerin hizmet veremez duruma geldiğine dikkat çeken konsey, tüm ülkede yayılan deng humması nedeniyle ölü ve hasta sayısının kayda değer bir artış gösterdiğini belirtti.

yemen insan hakları bakanlığı, iran yanlısı şii husilerin yoğun bombardımana tabi tuttuğu taiz kentindeki sağlık durumunun kötüleştiğini duyurdu. bakanlık duyurusunda kentte her dört kişiden birinin deng humması hastası olduğu ve eczanelerde böbrek hastalıkları ilaçlarının tükendiği ifade edildi.

bakanlık ayrıca taiz merkez hastanesi’nin husiler tarafından 18 kez hedef alındığını ve kızılay’ın merkezine yapılan husi baskınından sonra kuruluşun çalışmalarına son verdiğine işaret etti.

save the children kuruluşu ise husilerin denetimindeki başkent sana’daki doğum hastanesi’nin kapanma riski altında olduğunu söylemişti.

sivil can kayıpları 2 bini aştı

bm cenevre ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan bm insan hakları yüksek komiserliği sözcüsü cecile pouilly ise, "yemen'de 27 mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda 2 bin 112 sivil öldü, 4 bin 519 sivil yaralandı" dedi.

taiz'de son iki hafta içinde 95 sivilin öldürüldüğünü ve 129 sivilin yaralandığını söyledi.

pouilly taraflara hiçbir engelle karşılaşmayacak bir insani yardım koridoru oluşturulmasına izin vermeleri çağrısında bulundu.

yemen'de ne oluyor?

iran destekli şii husiler yaklaşık bir yıl önce başkent sana'yı ele geçirmişti. husiler cumhurbaşkanı hadi’nin kaçtığı güney kenti aden’e yürüyünce suudi arabistan devreye girmişti. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon mart ayından bu yana husilerin mevzilerini vurmaya başlamıştı.

ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet başkanı ali abdullah salih'in şii husilerle müttefik olması nedeniyle cumhurbaşkanı hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme kousunda işi zorlaşmıştı. bir yandan husiler ve devrik salih güçleri, diğer yandan hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmişti.

savaştan önce zaten en fakir arap ülkelerinden biri olan yemen’de çatışmalardan dolayı insani durum hepten kötü bir boyuta ulaştı. ülkede fakirlikle mücadele eden yaklaşık 13 milyon kişi var. 

bm'ye göre, çatışmaların başladığı mart ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi yemen'i terk etti. ülkede 1,2 milyon kişi yerinden edildi ve çatışmalarda yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;