Suriye'de iç savaş

BM'den yeni Cenevre girişimi

BM, Suriye'de iç savaşı sonlandırmak hedefiyle ayrı ayrı görüşmeler yapmak üzere muhalefet ve rejimi Mayıs ayında Cenevre'ye davet etti. Toplantılara 'büyük devletler' ve İran da davetli.

Suriyeli silahlı muhalifler, Esed'i geçiş sürecinde sembolik olarak cumhurbaşkanlığında tutmayı ön gören Mistura planına sıcak bakmıyor. [Fotoğraf: EPA]

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura suriye rejimini ve muhalefetini mayıs ayında cenevre’de yapılması planlanan görüşmelere çağırdı.

bm sözcüsü ahmed fevzi, dört ila altı hafta arası bir sürede gerçekleşmesinin planlandığını belirtti.

fevzi’ye göre, görüşmeler isviçre’nin cenevre kentinde taraflarla ayrı ayrı yürütülecek.

sözcü, görüşmelerin sade bir şekilde gerçekleşeceğini sürecin sonunda büyük bir toplantı düşünülmediğini ifade ederek, beklentilerin yüksek tutulmaması gerektiğinin sinyalini verdi.

fevzi, görüşmelere,  suriyeli tarafların yanı sıra 'büyük devletlerin' ve 'bölgesel aktörlerin' de davet edildiğini ancak ’terör örgütü’ olarak nitelendirilen işid veya nusra cephesi’nin diyaloga dâhil edilmeyeceğine dikkat çekti.

fevzi, de mistura’nın görüşmelerin sonuçlarını bm genel sekreteri ban ki moon’a cenevre bildirgesi’nin 3’üncü yıldönümüne denk gelen 30 haziran’da sunmayı hedeflediğini belirtti.

reuters’e konuşan bazı diplomatlar, mistura’nın başaracağından şüphe duyduklarını belirtirken rusya, görüşmelerin işid’e karşı birlik ve ardından geçici bir siyasi süreçle sonuçlanacağını umduğunu ifade etti.

fevzi iran’ın da cenevre görüşmelerine davetli olduğunu da açıkladı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;