İsrail - Filistin sorunu

BMGK’dan ‘yasa dışı yerleşim’ kararı

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, ABD'nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.

Mısır, BMGK'da oylanması için kendi sunduğu karar tasarısını erteledi. [Fotoğraf: Reuters]

israil'in işgali altındaki filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden ancak oylanması ertelenen karar tasarısı, birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nde (bmgk) yeniden oylamaya sunuldu. karar, abd'nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından 14 oyla kabul edildi.

abd, 2011’de bmgk'da israil'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto etmişti.

filistinli başmüzakereci saib erekat, “bu uluslararası hukuk için zafer günü. uluslararası camia, israil halkına güvenlik ve barışın işgâl yoluyla değil; işgâli sonlandırarak, barışla ve 1967 çizgileri içinde israil devletiyle yan yana yaşayacak bir filistin devletinin kurulmasıyla sağlanabileceğini söyledi” diye konuştu.

israil'in bm daimi temsilcisi danny danon ise veto hakkını kullanmadığı için abd'yi sert bir dille eleştirerek, "ne güvenlik konseyi ne de unesco, israil halkı ile israil toprakları arasındaki bağları koparamaz" dedi.

abd başkanı seçilen donald trump, twitter hesabında görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak “20 ocak’tan sonra bm’de işler farklı olacak” ifadesini kullandı.

trump aradı, sisi geri adım attı

karar tasarısını çarşamba günü bmgk'ya taşıyan mısır, daha sonra tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

mısır'ın geri adımı, trump ile sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. trump, mısır’ın bmgk’da oylamaya sunacağı karar tasarısının israilliler açısından adil olmadığı gerekçesiyle obama yönetiminden, karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.

mısır’ın bu hamlesi üzerine tasarı, destek veren yeni zelanda, malezya, venezuela ve senegal tarafından bmgk'ya getirilerek oylandı.

kaynak: al jazeera, afp, dha ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;