Suriye'de iç savaş

BM'ye 'varil bombasını engelle' çağrısı

Belçika, Lüksemburg ve Hollanda, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi'ne mektup göndererek, Suriye’de rejimin varil bombası kullanmasının engellenmesini istedi.

Esed rejimi Halep ve İdlib’de üst üste mevzi kaybedince, daha önce de kullandığı varil bombalarını sivil halka yönelik daha sık kullanmaya başladı. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

belçika, hollanda ve lüksemburg'un öncülüğünde hazırlanan ve aralarında türkiye'nin de olduğu 71 ülkenin destek verdiği mektup, bm genel sekreteri ban ki-moon, bm genel kurul başkanı sam kutesa ve bm güvenlik konseyi başkanlığı'na (bmgk) gönderildi.

mektupta, suriye hava kuvvetleri'nin sistematik olarak varil bombası kullanımı kınandı, ayrıca bm güvenlik konseyi'nden suriye'de rejimin varil bombası ve benzeri silahları kullanmasının engellenmesiyle ilgili kararların uygulanmasını sağlaması istendi.

bm'nin suriye özel temsilcisi staffan de mistura, dün tamamladığı şam ziyaretinde de konuyu gündeme getirmiş ve sivillerin korunmasının hükümetlerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, esed rejiminin varil bombalı saldırılarını kınamıştı.

insan hakları izleme örgütü'nden yapılan açıklamada da bm güvenlik konseyi'nin çok uzun zamandır suriye konusunda aldığı kararların açık bir şekilde ihlal edilmesine göz yumduğu bildirildi.

suriye'de sivillerin üzerine "varil bombalarının yağdığı" belirtilen açıklamada, "bmgk, sivillere yönelik ayrım gözetmeden yapılan tüm saldırıları belirleyerek bmgk kararlarını ihlal edenlere yaptırım uygulamalı" ifadelerine yer verildi.

obama'ya ilanla "yasak bölge" çağrısı

uluslararası eylem topluluğu avaaz.org, new york times'ta yayınlattığı tam sayfa ilanda, abd başkanı obama'ya, suriye halkına "güvenli bölge" için "uçuşa yasak bölge" çağrısında bulundu.

ilanda suriye'de çekilmiş, anadolu ajansı imzalı rejimin kimyasal saldırısından kurtulmuş bir çocuğun yer aldığı fotoğraf kullanıldı. 

başlığında  "başkan obama neyi bekliyorsun" ifadesinin kullanıldığı ilanda, şu ifadelere yer verildi:

"kapana kısılmış ve kimyasal saldırı altındaki suriyelilerin yardım için umutuz. amerikalıların çoğunluğu, hayatların kurtarılması için, uçuşa yasak bölge ilan edilmesini destekliyor ve dünya genelinde bir milyon 93 bin 775 kişi eylem çağrısında bulunuyor."

avaaz, avaaz.org internet adresiyle 194 ülkede 41 milyonu aşan dünya genelinden üyenin katılımıyla uluslararası sorunlara karşı küresel  eylemlerde bulunan bir kampanya topluluğu olarak biliniyor. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;