Bosna-Hersek

Bosna-Hersek seçimleri 12 Ekim'de

Bosna-Hersek'te Ekim ayından yapılacak seçimler Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle bir hafta ertelendi. Seçim yarışı için Boşnak ve Hırvat partiler koalisyon kurdu.

Konular: Balkanlar

bosna-hersek'te ekim ayında yapılması planlanan genel seçimler 12 ekim tarihine ertelendi. 

kanuna göre seçimlerin ekim ayının ilk haftasında yapılması gerekiyor. ancak herhangi bir dini bayrama denk geliyorsa seçimler 7 günlüğüne ertelenebilir.

bosna-hersek'te kanunun bu maddesi ilk kez uygulanıyor. 

1995 yılında dayton anlaşmasının imzalanmasından beri ülkede yapılacak yedinci genel seçim olacak.

seçimlerde, bosna hersek üçlü devlet başkanlığı konseyi üyeleri, ülkenin parlamentosunu oluşturan iki meclisten biri olan temsilciler meclisi'nin, ülkenin iki entitesi olan bosna hersek federasyonu ve sırp cumhuriyeti meclisleri ile 10 kanton meclisinin yeni üyeleri belirlenecek. 

boşnak ve hırvat partiler koalisyon oluşturdu

sırp nüfusun yoğunlukta yaşadığı bosna-hersek'in ikinci entitesi sırp cumhuriyeti meclisi ve temsilciler meclisi sandalyeleri için dokuz boşnak ve hırvat parti '1mart' ismini verdiği koalisyonla yarışacak.

koalisyon'un açıklamasında, "bu tarihi anlaşmayı imzalamakla bu entitede (sırp cumhuriyeti) yaşayan sırp olmayan vatandaşların da durumunun iyileştirilmesi için en sonunda ön koşul oluşturuldu" denildi.

koalisyonun özellikle hala ülke içinde mülteci statüsünde olan ve geri dönmüş kişilerin talepleri için çalışacakları, seçmen haklarını kullanmalarına teşvik edecekleri belirtildi.

'1 mart' koalisyonu partileri: bosna-hersek demokratik cephesi, hırvat hukuk partisi, posavina partisi (ps), daha iyi bir gelecek için işbirliği (sbb), bosna-hersek partisi, demokrat eylem partisi (sda), diyaspora partisi (sdbih), sosyal demokratlar birliği (sdu), adalet ve güven partisi (spp).

cumhurbaşkanlığı konseyi üyelerinin son dönemi

bosna-hersek üçlü cumhurbaşkanlığı konseyi sırp üyesi neboyşa radmanoviç ile hırvat üyesi jelyko komşiç'in ikinci dönemleri tamamlanacak. kanun gereği ise üç dönem aynı görevde bulunamazlar.

birinci dönemini tamamlayacak olan konseyin boşnak üyesi bakir izzetbegoviç ise demokrat eylem partisi (sda) adayı olarak ikinci dönem cumhurbaşkanlığı konseyi üyeliği için yarışacak.

bosna-hersek federasyonu başkanı jivko budmir de adalet ve güven partisi'nden (spp) konseyin hırvat üyeliği için yarışacağını belirtti.

budmir geçen yıl görevini kötüye kullanma ve yolsuzluk yapma şüphesiyle bir ay tutuklu kalmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;