Bilim-Teknoloji

‘Britanya bir zamanlar dinozor cennetiydi’

Yeni bir kitap, Birleşik Krallık'ın bir zamanlar 100'den fazla dinozor çeşidine ev sahipliği yaptığını öne sürdü. Kitapta, en yırtıcı dinozor kabul edilen Tyrannosaurus rex'in Britanya'da üç kuzeni bulunduğu belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Birleşik Krallık bir zaman dinozor cennetiydi. [Fotoğraf: Shutterstock]

paleontolog dean lomax tarafından yazılan kitap, britanya'nın sanıldığının aksine bir zamanlar 'dinozor cenneti' olduğunu öne sürdü. popüler kültürde adanın tarih öncesi zamanlarının göz ardı edildiğini öne süren lomax, amerika kıtasında yaşamış olan t.rex'in, bir zamanlar britanya'da üç kuzeni birden bulunduğunu ifade etti.

lomax, avrupa'nın görmüş olduğu en büyük dinozorlar arasına giren stegosaurus, ankylosaurus, ornithopod ve sauropoda türlerinin tümünün britanya'da yaşamış olduğunu belirtti.

dört ayaklı dev kertenkelelerin yanı sıra, iki ayaklı tironozorların en az üç türünün britanya'da yaşamış olduğunu söyleyen lomax, bu bilgilere 'yazılı kayıtlarda sadece kısaca değinildiğini' ifade etti.

phys.org sitesine açıklama yapan lomax, 'korkunç kertenkele' anlamına gelen 'dinosauria' teriminin, 200 yıl önce britanya'da bulduğu fosiller sonucunda ingiliz paleontolog sir richard owen tarafından bulunduğuna dikkat çekti.

britanya'da bulunan fosillerin birçoğu jura döneminin ortalarına ve kretas dönemine ait. fosillerin büyük kısmı isle of wight adası ve oxfordshire'dan çıkarılırken, iskoçya, galler ve kuzey irlanda'da da çok sayıda fosil bulundu.

lomax, t.rex'in ingiliz akrabalarının yaklaşık 5 metre boyla daha kısa ama daha uzun ön kollara sahip olduğunu söyledi. 'dinosaurs of the british isles' kitabını 40 uluslararası kurumun katkısıyla hazırladığını belirten lomax, paleontologlara yeni araştırmalar için ilham vermeyi umduğunu söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;