Bilim-Teknoloji

Bulaşıklarınızı yerleştirecek ev robotu

İngiliz araştırmacılar, bulaşık makinanızı dolduracak ve yıkamanın ardından boşaltacak robot geliştirdi. Boris adı verilen robot, insan gibi nesneleri kavrayabilen en gelişmiş robotlardan biri.

Konular: Bilim-Teknoloji
Profesör Jeremy Wyatt ve Boris. [Fotoğraf: Birminghammail]

birmingham üniversitesi tarafından geliştirilen boris adındaki robot, evlerde bulaşık sorununu önemli ölçüde azaltabilir. farklı nesneleri ayırt ederek insan eli gibi kavrayabilen boris, bulaşık makinasını başarıyla doldurup boşaltabiliyor.

profesör jeremy wyatt'ın başında olduğu ekibin geliştirdiği boris, beş yıl süren çalışma ve 350 bin sterlin maliyetle ortaya çıkarıldı. yüzü ve bileklerindeki sensörler sayesinde nesneleri tespit eden boris, 10 saniye içinde nesneyi nasıl kavrayacağına dair binlerce hesaplama yapıyor. nesneye nasıl yöneleceğini belirleyen robot, engelleri çizdiği manevranın dışında bırakarak beş parmağıyla cisimleri tutuyor.

profesör wyatt, 'boris'in nesneleri kaldırmak için değil, onları nasıl kaldıracağını öğrenmek için programlandığını' belirtti. projede yer alan mühendis maxine adjigble, "boris bir nesneyi gördüğü zaman o nesneyi belli bir şekilde tutmak için eğitildi. robot cisme bakıyor ve 'tamam, bu yüzey bana tanıdık geliyor o zaman tutabilirim' kararını veriyor" dedi.

bbc'nin haberine göre, uluslararası pacman projesi kapsamında geliştirilen boris, nisan 2015'te kullanıma hazır olabilir. profesör wyatt, 'neden bulaşık makinesi' dendiğinde, "bu tür robotlar ekonomik ve sosyal sebeplerden ötürü bize gerekiyor" ifadesini kullandı.

boris gibi icatların üçüncü nesil robotları temsil ettiğini savunan wyatt, "ilk nesil, sanayi robotlarından oluşuyordu. ikinci nesil insansız hava araçlarından, sürücüsüz otomobillerden ve dünyanın etrafında hareket edip bizimle bilgi paylaşabilen diğer robotlardan oluşuyor" dedi. wyatt, insanlarla paylaşılan bir dünyayı yönlendirebilmenin ve insanlarla beraber fiziksel eylemler gerçekleştirebilmenin yeni nesil robotlar gerektirdiğini savunuyor.

wyatt ve ekibinin bu amaçla geliştirdiği 'bob' adındaki bir diğer robot, lazerli mesafe ölçen sensörleriyle çevresindeki tüm nesne ve insanların resimlerini çizmeyi amaçlıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;