Bulgaristan

Bulgaristan'da 'Türkler oy kullanmaya gelmesin' eylemi

Bulgaristan'da bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'da oy kullanmalarını istemediklerini belirterek Türkiye sınır kapılarının karşısında eylem yaptı.

bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi bazı siyasi partiler, türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların bulgaristan'a giderek oy kullanmalarını istemediklerini dile getirdi. türkiye sınır kapılarının karşısında eylem yapıldı.

seçimlere, üyelerinin çoğunluğunu türklerin oluşturduğu iki parti; hak ve özgürlükler hareketi partisi (höh) ile sorumluluk, özgürlük ve hoşgörü için demokratlar partisi (dost) katılacak.

seçimler öncesi, kapıkule sınır kapısı'nın karşısında bulunan kapitan andreevo sınır kapısı, hamzabeyli sınır kapısı ve karşısındaki lesovo sınır kapısı, kırklareli'nin dereköy sınır kapısı karşısındaki malotırnovo sınır kapısı girişlerinde bulgarlar yolları keserek eylem yaptı.

gruplar, kapitan andreevo sınır kapısı'nın girişinde toplandı. ellerinde bulgaristan bayrakları taşıyan protestocular, karayoluna zincir çekip, araç lastikleriyle barikat oluşturdu. 

bulgar polisi, bölgede sıkı güvenlik önlemleri alırken, protesto nedeniyle, bulgaristan'dan türkiye'ye araç geçişlerine uzun süre izin verilmedi. kapıkule gümrük kapısı yetkilileri, kendilerinde bir sorun olmadığını belirterek, bulgaristan tarafına araç geçişlerini normal olarak devam ettiğini söyledi.

'iç işlerine müdahale' iddiası

bulgaristan, cuma günü ankara büyükelçisi nadejda neynski'yi başkent sofya'ya çağırdı. bulgar hükümetinin kararının gerekçesi türkiye'nin mart sonunda bulgaristan'da düzenlenecek seçimlere müdahale ettiği iddiası. ancak bulgaristan dışişleri bakanlığı, konuyla ilgili başka detay vermedi.

türkiye'nin sofya büyükelçisi süleyman gökçe, türk partisi dost'a destek verdiği gerekçesiyle önceki hafta bulgaristan dışişleri bakanlığı'na çağrılmıştı. 

bulgar hükümetinin ayrıca ankara'ya, "türkiye'deki yaklaşık 60 bin bulgar vatandaşını 26 mart'taki genel seçimde dost partisi'ne oy vermeleri konusunda teşvik ettikleri için" tepki gösterdiği belirtildi. bunu da "bulgaristan'ın iç işlerine doğrudan müdahale olarak gördükleri" ifade edildi.

bulgaristan siyasetinin üçüncü partisi olan ve gücünü korumayı hedefleyen höh, ırkçı parti ataka’nın eski milletvekillerine de listesinde yer verdi. rus uçağı krizinin ardından höh’ten ayrılmak zorunda kalıp dost partisi’ni kuranlar ise, yüzde 4 barajını aşma peşinde.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;