Ekonomi

Bütçe’de 9 milyar lira açık

Maliye Bakanı Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin, geçen ay 9,2 milyar lira, Ocak-Eylül döneminde ise 11,9 milyar lira açık verdiğini açıkladı. Bütçe gelirleri ise yüzde 8 arttı.

Konular: Piyasalar
mehmet şimşek main

maliye bakanı mehmet şimşek, merkezi yönetim bütçesinin, geçen ay 9,2 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 11,9 milyar lira açık verdiğini bildirdi. şimşek yılın 9 ayında 313,5 milyar lira bütçe gelirine karşılık, 325,4 milyar lira bütçe gideri gerçekleştiğini söyledi.

şimşek, 2015 yılı bütçe tasarısını hazırladıklarını ve bugün tbmm'ye göndereceklerini bildirdi. yılın 9 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak, 313,5 milyon liraya ulaştığını ifade eden şimşek; söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 artışla 325,4 milyar lira olduğunu kaydetti.

bütçe uygulama sonuçları

- eylül'de bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre binde 7 artarak 30,3 milyar lira olurken, bütçe giderleri ise yüzde 13,5 artışla 39,6 milyar liraya yükseldi.

- bütçe eylül'de 9,2 milyar lira açık verdi

- yılın 9 ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemin göre yüzde 8,1 artarak 313,5 milyar liraya yükselirken, bütçe giderleri ise aynı dönemde yüzde 10,5 artarak 325,4 milyar lira oldu

- ocak-eylül döneminde bütçe açığı 11,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

- 2013'ün eylül ayında 1,4 milyar lira faiz dışı fazla verilirken, geçen ay 4,6 milyar lira faiz dışı açık oluştu.

- eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artışla 26,2 milyar lira vergi geliri elde edildi.

- faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 21,5 artarak 34,9 milyar lira oldu.

seçim bütçesi olmayacak

bütçenin yoğun çalışmalar sonucunda hazırlandığını bildiren şimşek, "2015 bütçesi, bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır. ak parti hükümetleri olarak mali disiplini koruyarak, hem toplum için hem ülke için çok önemli kazanımlar elde ettik. bu kazanımları riske atmayacağız ve 2015 yılında da bu başarılı mali performans devam edecek. çünkü enflasyonla mücadelede merkez bankası'na yardımcı olmamız lazım. o nedenle mali disiplin gerekiyor" diye konuştu.

şimşek, ülke tasarruflarını artırmak için kamunun kendisine çeki düzen vermesi, açığını azaltması ve tasarruflarını artırması gerektiğini ifade ederek, "cari açığın azaltılmasında zaten bu faktör çok önemli. sürdürülebilir yüksek büyüme için mali alana ihtiyacımız var. allah korusun, yarın bir gün bu ülke bir dış şokla karşı karşıya kalırsa, o zaman elimizde imkan var, yani politikada manevra alanımız var. dolayısıyla tepki verebileceğiz. ülkemiz bu şoklardan az etkilensin diye bugün bütçeyi sıkı tutarsak, yarın bu şoklara karşı alanımız olacak" dedi.

en büyük pay eğitime

bakan şimşek, 2015 yılında en büyük harcamanın eğitimde olacağını; 2002 yılında bütçenin yüzde 9.4’ünün eğitime ayrılırken, bu yıl bu oranın yüzde 18,5’e çıktığını; 2015 yılında da bu oranın altına inmeyeceğini açıkladı.

şimşek, 2014 yılında eğitime ayrılan kaynağın ise 87,5 milyar lira olduğunu ifade etti. 

vergi artışı yok

basın toplantısının ardından maliye bakanı şimşek soruları yanıtladı.

lüks tüketim vergileri ile ilgili bir soruyu yanıtlayan şimşek, "tabii ki çalışmalar olacak ama bugünkü bazı gazetelerde olduğu gibi şu ürüne bu kadar, bu ürüne bu kadar değil. onun için henüz çok erken. o yönde henüz somutlaşmış bir çalışma söz konusu değil. ama orta, uzun vadede vatandaşlarımızın lüks malları tüketecekse, daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. otomotivde geçmişte benzeri şeyler yapıldı ama şu an itibarıyla yeni bir şey gündemde değil" diye konuştu.

bakan şimşek, 2014 yılı için memura ve emekliye verilen artışların toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendiğini, geriye giderek onun çerçevesini değiştirme imkanlarının olmadığını da bildirdi. şimşek, "memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz" dedi.

bir soru üzerine orta vadeli program'da (ovp) gayrimenkul rantlarını vergilendirdiklerini ifade eden şimşek, "bu yönde bir adım attık. ama buna ilaveten de bir çalışma var. bu çalışmalar devam ediyor, buna ilişkin bir ekk (ekonomi koordinasyon kurulu) olur" dedi.

şimşek, vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini söyleyerek. maktu vergileri de enflasyon oranında artırmak kadar doğal bir şey olmadığını kaydetti 

hakim ve savcılara 220 milyon lira

hakim, savcı ve akademisyenlerin maaşlarına yapılacak artışların bütçeye getireceği yükün ne olacağına ilişkin soru üzerine şimşek şunları söyledi: "akademisyenlere yaklaşık 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacak. bunun maliyeti yaklaşık 1,1 milyar lira olacak. aynı kapsamda akademik faaliyet teşviki de olacak ama bu teşvik performansa bağlı olacak. bu da 726 liraya kadar... bu 2016'dan itibaren devreye girecek.”

hakim ve savcıların mali haklarının da yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere, net seyyanen bin 146 lira artırılmasını öngördüklerini ifade eden şimşek; bunun da meclis'te görüşüleceğini, söz konusu artırımın maliyetinin 220 milyon lira olacağını bildirdi.

bakan şimşek başka bir soru üzerine de, kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar vermediklerini, bunu yılın başında belirleyeceklerini dile getirdi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;