Bilim-Teknoloji

Mars yolculuğunun planı açıklandı

NASA, Obama hükümetinin 2030'lu yıllarda Mars'a insanlı yolculuk düzenleme amacı kapsamında üç basamaklı bir plan hazırladı. Planın son basamağında uzayda sebze yetiştirmek var.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Mars için üç basamaklı plan

Asteroit teknoloji üssü olacak

Bütçe başarı için çok önemli

NASA'nın Mars planı özel şirketlerin sunduğundan daha gerçekçi. [Shutterstock]

nasa başkanı charles bolden, insanlığı kızıl gezegen'e taşıyacak yol haritasını 'humans to mars summit' zirvesinde açıkladı. bolden, mars'a ayak basmanın 'insanlığın süresiz olarak hayatta kalmasını sağlayacağını' belirtti.

bolden, "hayatta kalmak istiyorsak birçok gezegende yaşayabilen bir tür olmak zorundayız. diğer gezegenlere yayılmak için de ilk olarak mars'a gitmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

nasa, mars görevinin ilk adımında, ay'ın yörüngesine bir asteroid çekecek. uzay araçlarıyla yakalanacak asteroit, derin uzaydan gelen maddeler üzerinde çalışma imkanı sunacağı gibi uzun sürecek insanlı uzay görevlerinde kullanılacak teknolojilerin de test merkezi görevini görecek. nasa asteroit yakalama görevine gelecek yıl başlamayı planlıyor.

sebze yetiştirecek seralar 

nasa'nın derin uzay yolculuklarında kullanmayı düşündüğü temel teknolojilerden biri, elektrik yüklü atom veya molekülleri itiş gücü oluşturan ışınlara dönüştüren solar elektrik itiş gücü sistemi. bu sistem, mars'a insan taşıyacak uzay aracının bakım ve onarımı için parça üretecek 3d yazıcılar ve uzayda sebze yetiştirilmesini sağlayacak seralar, planın üçüncü basamağını oluşturacak.

NASA'nın Dawn uzay aracı, güneş panelleriyle beslenen iyon itiş gücü kullanıyor (NASA).

‘ay’a nasıl gittiysek mars’a da öyle gideceğiz’

bolden, mars'a ulaşmak için kendilerine sağlanan bütçenin çok önemli bir yer tuttuğunu ve yeterli kaynak bulmaları halinde 2030'lu yıllarda kızıl gezegen'e gideceklerini söyledi.

2015 bütçesi 17.5 milyar dolar olarak açıklanan nasa geçtiğimiz ay jüpiter'in uydusu europa'ya düzenlenecek yeni bir görev de duyurmuştu.

astronotluk kariyerinde dört uzay mekiği görevine katılan ve hubble uzay teleskobu'na bakım yapan isimlerden biri olan bolden, nasa'nın derin uzay yolculuklarında astronotları taşıyacak orion kapsülünü de hızla geliştirdiğini belirtti. isı kalkanı testi tamamlanan orion'un bir yıl içinde göreve hazır olması bekleniyor.

bolden, 'imkansız görünen bir göreve soyunarak ay'a insan göndermeyi başardıklarını' belirterek, aynı ruhu mars görevi için taşıdıklarının altını çizdi.

kaynak: independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;