Bahreyn

Caferiler idamı protesto etti

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr'i idam etmesi, İran, Bahreyn ve Pakistan'dan sonra Türkiye'de de protesto edildi. Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu önünde toplanan grup sloganlar attı.

Konular: Bahreyn, Ortadoğu

dünya caferi alimler birliği (cabir) üyeleri, suudi arabistan'ın şii din adamı ayetullah nemr’i idam etmesini protesto etti.

suudi arabistan’ın istanbul başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına açıklama yapan cabir başkanı hasan karabulut, nemr'in dışlanan islam toplumunun sesi, feryadı ve hamisi olduğunu söyledi. "ayetullah nemr'in suçu, halkına, milletine eşit yurttaşlık, eşit yaşama hakkını istemektir, başka suçu yoktu" diyen karabulut şöyle devam etti:

"müslümanlara sesleniyoruz, insanlığı huzur içerisinde yaşamak isteyen müminlere sesleniyoruz; gelin islam'ı, vehhabilerin esaretinden kurtaralım, gelin islam'ı tekfirci anlayıştan kurtaralım. biz şia toplumu olarak, caferiler olarak, biz muhammedî dinden yanayız.”

bölgede vehhabi - islam çatışması olduğunu söyleyen karabulut, “mazlum insanın dini sorulmaz, onun için beklentimiz şudur ki bütün özgür insanlar, sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız, diyanet işleri başkanlığımız, bu zulüm, bu cinayet karşısında tepkisini ortaya koysun ve kınasın. böylece bu cinayetlerin, zulümlerin önü alınsın" dedi.

zeynebiye hareketi gençlik platformu sözcüsü mehdi atam da "başta hükümet yetkililerimiz olmak üzere, diyanet işleri başkanımız mehmet görmez'in de bu cinayeti kınamalarını beklemekteyiz" dedi.

polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, kur'an-ı kerim tilavetinin ardından suudi arabistan aleyhinde sloganlar atıldı.

bahreyn'de eylemler

Bahreyn'de Şii eylemciler polisle çatıştı.
[[Fotoğraf: AFP]]

körfez ülkesi bahreyn'de şii eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. komşu ülke suudi arabistan'da şii din adamı ayetullah nemr'in öldürülmesinin ardından başkent manama'nın birçok şii mahallesinde cumartesi ve pazar günleri olaylar çıktı. polis, molotof kokteylleri atan gruba biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

pakistan'da tepki eylemleri

Pakistan'da da Şiiler idam kararına tepki gösterdi. [Fotoğraf: Reuters]

pakistan'ın karaçi şehrinde de şiiler ayetullah nimr'in idam edilmesini protesto için yürüyüş düzenledi.

nasrallah'tan sert tepki

hizbullah genel sekreteri seyid hasan nasrallah, suudi arabistan’ın şii din adamını idam etmesinin bir ‘kan mesajı’ olduğunu söyledi, riyad yönetimini dünyada mezhepsel çatışma arayışıyla suçladı.

“bugün dehşet verici bir olayla karşı karşıyayız. suud’un küçümsediği büyük bir olay bu. fakat bu hafife alınacak bir olay değil” diyen nasrallah, “suud, sünni – şii gerilimi yaratmak istiyor. daha önce de bunu yapan kendileriydi ve yine dünyanın her yerinde yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

lübnanlı şii grubun al manar televizyonuna konuşan nasrallah, idam kararının tüm dünyaya “gerçek suçluların kim olduğunu ve suudi arabistan’ın terörist yüzünü” gösterdiğini söyledi.

şii din adamının idamı

suudi arabistan yönetimi, aralarında suudi vatandaşı şii din adamı ayetullah nemr'in de olduğu 47 kişiyi idam etmişti.

idamlar iran, irak, abd, ab'de yaşayanlar dahil tüm şii gruplardan büyük tepki gördü. iran dışişleri bakanlığı sözcüsü, suudi arabistan’ın politikalarından dolayı ‘büyük bedel’ ödeyeceğini söylerken, suudi arabistan, 'düşmanca açıklamalar' yaptığını belirttiği iran'ın riyad büyükelçisi'ne protesto notası verdi.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;