Küresel ekonomi

Cameron: Daha iyi idare edebilirdim

Panama belgelerinde babasının vergi kaçırdığı ortaya çıkan ve önce olayla bağlantısını inkar edip sonra kabul eden İngiltere Başbakanı Cameron, "Bu durumu daha iyi idare edebilirdim" dedi. Cameron'ın günlerdir istifası isteniyor.

sızdırılan panama belgelerinde babasına ait şirketin çıkmasının ardından olayla ilgisi olmadığını söyleyen ancak daha sonra şirkette payı olduğunu itiraf eden ingiltere başbakanı david cameron, "bu durumu daha iyi idare edebilirdim" dedi.

perşembe günü, babasının vergi kaçırarak kâr ettiği ortaya çıkan offshore (denizaşırı) şirketinden kâr ettiğini itiraf eden cameron'ın günlerdir istifası isteniyor.

muhafazakâr parti'nin londra'daki toplantısında konuşan ingiltere başbakanı, "güzel bir hafta olmadı. bu durumu daha iyi idare etmeliydim, biliyorum. bunu daha iyi idare edebilirdim. çıkarılacak dersler var, biliyorum" diye konuştu.

cameron, şirketten hisse aldığını ve vergi ödediğini savunuyor. başbakan olmadan önce de bu hisseleri sattığının altını çiziyor.

panama belgeleri

panama merkezli mossack fonseca isimli hukuk şirketinin kayıtları içerisinde emekli olmuş veya hâlâ görevde bulunan 12 ülke lideri ile 143 politikacı da bulunuyor. dokümanlara göre, şirket, müşterilerinin vergi kaçırmasına, yaptırımları bertaraf etmesine ve kara para aklamasına yardımcı oldu.

11.5 milyon sayfa ve 2.6 terabyte büyüklüğündeki belgelerin ortaya çıkması, tarihin en büyük sızıntısı olarak kayıtlara geçti. 

belgelerde adı doğrudan geçen liderler, arjantin devlet başkanı mauricio macri, izlanda başbakanı sigmundur davio gunnlaugsson ve ukrayna devlet başkanı petro poroshenko.

belgelerde ayrıca, rusya devlet başkanı putin'in yakın arkadaşları, azerbaycan devlet başkanı aliyev'in ailesi, suriye devlet başkanı esed'in kuzenleri, ingiltere başbakanı david cameron'ın babası, pakistan başbakanı nawaz şerif'in çocukları ve malezya başbakanı necib rizak'ın oğlunun da adı geçiyor.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;