Türkiye

Cemaat ile hükümet arasında dershane gerilimi

Hükümet ile Gülen cemaati arasında bir süredir soğuk olan ilişkiler, dershanelerin kapatılmasına dönük yasa çalışmaları nedeniyle gerildi. Cemaate yakın yayın organları taslağı eleştirdi, bakanlık haberleri yalanladı.

Konular: Fethullah Gülen
Dershanelerin kapanması tartışması Gülen cemaati ve hükümet ilişkilerini gerdi.

gülen cemaatine yakın zaman gazetesi, iki gündür manşetinde dersaneler ile ilgili hükümetin yapmaya hazırlandığı değişiklikleri gündeme getiriyor. gazeteye göre milli eğitim bakanlığı (meb) müsteşarı yusuf tekin başkanlığında bir ekibin hazırladığı öne sürülen kanun taslağı, özel öğretim başta olmak üzere bütün eğitim sisteminde kritik değişiklikler öngörüyor. meb ise perşembe akşam saatlerinde bu iddialara cevap niteliğinde yazılı bir açıklama yaptı. bakanlığa göre çıkan haberler "sistematik bir kampanya"...  

"eğitime büyük darbe" manşeti

zaman gazetesi'nin perşembe günkü nüshası, "eğitime büyük darbe" manşetiyle çıkarken, taslağın bir torba yasaya eklenerek meclis’in gündemine getirilmesi planlandığını öne sürdü. gazete taslak yasalaşırsa, dershaneler ve bütün etüt merkezlerinin 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bitiminde kapatılacağını, karara uymayanlara 500 bin liradan başlayan astronomik cezalar verileceğini savundu. 

milli eğitim bakanlığı yalanladı

milli eğitim bakanlığı, yazılı bir açıklama ile "dershanelere para cezası uygulamak, sıkı yönetim uygulamarı, maddi yaptırım getirileceği" gibi iddiaları içeren haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. haberlere "yalan unsurların monte edildiğini" savundu. bakanlık, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için çalışmalar yürütülürken, kimsenin mağdur edilmemesi için hassasiyet gösterileceğini vurguladı. açıklamada, özel okula dönüşüm için teşviklerin öngörüldüğü, çalışmanın da olağan yasama sürecinden geçeceği belirtildi.  

"2014-2015'te dersaneler olmayacak"

milli eğitim bakanı nabi avcı da tv 24'te yapılan röportajda kimsenin endişe etmemesi gerektiğini söyledi. "okullardaki ve halkeğitimdeki kurslar devam edecek. ingilizce kursları ve sürücü kursları devam edecek. dershane öğretmeni özel okula dönüşünce de görevini sürdürecek. kapanan dershanenin öğretmeni de milli eğitimin sistemine entegre edilecek." dedi. avcı dersanelerin kapanacağı tarihi de verdi ve "2014-2015 eğitim öğretim sisteminde deshaneler olmayacak" dedi. 

ancak bakanlığın ve bakan avcı'nın açıklamalarına rağmen, gülen cemaati'ne yakın yayın organları, eleştirilerini cuma günü daha da artırdı. zaman gazetesi "böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı" manşetiyle çıktı. "işte milli eğitim'in yalanladığı ama taslakla yer alan maddeler" diyerek iddialarını yineledi. 

tartışmalara "devletin zirvesi" de katıldı

cumhurbaşkanı abdullah gül, erzincan ziyareti sırasında gazetecilerin iki gündür devam eden dersanelerin kaldırılması çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. gül, bununla ilgili uzun vadeli bir program olduğunu ifade ederek “okullar varken okullara paralel başka bir eğitimin olması çok hoş değil. ama önce bunun sebeplerini yok etmek gerekir” dedi.

bu durumu arz-talep meselesi olarak değerlendiren gül, dikkatli şekilde bütün eğitimcilerin bununla ilgili konuşup tartışacağını ifade etti. cumhurbaşkanı, çalışma konusunda bildiği kadarıyla kesinleşmiş bir durumun olmadığını, görüşmelerden sonra tbmm genel kurulu'na geleceğini, bütün bunlar dikkate alınarak bir çalışma yapılacağını dile getirdi.

başbakan yardımcısı bekir bozdağ da yapılacak düzenlemeyle dersanelerin özel okula dönüştürüleceğini söyledi. bozdağ, “yapılan düzenleme dönüşüm projesi” dedi:

“özel okula dönüşünce bunların desteklenmesini, öğretmenlerle ilgili tedbirler alınmasını da barındıran bir adım atıyoruz. buna bir dönüşüm projesi dersek daha doğru olur. bütün öğrencilerin dershanelere gittiğini söylemek doğru değil. giden öğrenciler var, gidemeyenler var. bir kısım öğrenci dersanelerden destek alıyor. değişim ve dönüşüm olacak. çalışmalar tamamlandıktan sonra tartışılsa daha iyi olur. o zaman eleştirilerin yapılması daha sağlıklı olacaktır. çalışmalar devam ediyor, kamuoyuyla paylaşılacaktır.” 

dersaneciler tepkili

dershanelerin kapatılması ile ilgili olarak bazı dershane örgütlerinden ortak bir açıklama geldi. açıklamada, dershanelerin okula dönüşümünün tek alternatif gibi sunulmasının hükümetin yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutum olduğu belirtildi. dershaneciler yaşanan süreçte sükunet içinde olduklarını, hukuka bağlı devlete güven duygusuyla hareket ettiklerini, böyle davranmayı da sürdürmek istediklerini açıkladı. özel dershaneler birliği derneği, güven dershane sahipleri derneği, tüm özel öğretim kurumları derneği ile bazı illerdeki dershane birliklerince ortak yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“bakanlığımızın, söz konusu haberin içeriğinin doğruluğunu teyit anlamına gelen sadece bazı ifadelerin yanlışlığına yönelik dünkü açıklaması, şimdiye kadar var olan kararsızlık ve ne yapılacağını konunun taraflarıyla, kamuoyuyla paylaşmama anlayışının devamından başka bir anlam taşımamaktadır.”

kaynak: aljazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;