Fırat Kalkanı Harekâtı

Cerablus'ta YPG'den alınan köyler

Türkiye’nin Cerablus'a yönelik Fırat Kalkanı Operasyonunda 400 kilometrekarelik bir alan ele geçirildi. ÖSO'nun verilerine göre, bu alanın yarısından fazlası ABD tarafından desteklenen YPG'nin Mumbuc operasyonu sırasında ele geçirdiği ve Cerablus Harekâtı başladıktan sonra denetimi altına almak istediği köylerden oluşuyor.

türk ve öso kuvvetlerinin kuzey’den cerablus’a girmesinden sonra daha güneyde olan mumbuc’daki ypg güçleri kuzeye doğru ilerlemeye başlamış ve aa'nın haberine göre, işid’in denetimindeki 7 köyü ele geçirmişti. yani, fırsattan istifade etmek isteyen ypg, harekât üzerine işid'in boşalttığı yerleşim birimlerini denetimi altına almak amacıyla kuzeye, cerablus’a doğru ilerlemeye başlamıştı.

24 Ağustos tarihinde Cerablus bölgesindeki durum.

26 Ağustos'ta Cerablus bölgesindeki durum

harekât başladıktan iki gün sonra kuzeye doğru ilerleyen ypg güçleri iki gün içerisinde bölgedeki bazı köyleri kontrolü altına almaya çalıştı. cerablus'ta kontrolü sağlayan öso güçleri güneye yönelince ypg ile çatışma çıktı. bölgede tutunamayan ypg tekrar güneye, mumbuç'a çekildi.

47 köy alındı

cerablus operasyonuna katılan öso gruplarından faylak-uş şam’ın twitter hesabından gün gün alınan köylerin isimleri ve kimden alındığına ilişkin bilgiler paylaşılıyor. bu paylaşımlara göre, şimdiye kadar 47 köy ele geçirilmiş durumda. öso'ya bağlı güçler ele geçirdiğinde, bu köylerden 20'sinde işid vardı. geri kalan 27 köy ise, mumbuc operasyonu sırasında fırat'ın doğusundan batısına geçen ypg'nin ele geçirdiği ve cerablus harekâtı başladıktan sonra denetimi altına almak istediği arap ve türkmen köylerinden oluşuyor.

ele geçirilen köylerin isimleri ve alındıkları tarihler şöyle: 

operasyonun ilk günü (24 ağustos) keklice, cerablus ve câmil köyleri ele geçirildi. faylak-uş şam’a göre, bu köylerin hepsi işid’den alındı.

26 ağustos’ta tel şair, 27 ağustos’ta ise hamir ajaj (hayma), hilvaniye, bir tahtani (kanköy), bir fevkan (kara köy) ve treyhim köyleri öso2nün denetimine geçti. bütün bu köyler yine işid’in elinden alındı. öso, cerablus’un 55 kilometre batısında bulunan çobanbey’in çevresinde de harekete geçti. orada talc garbi (buzluca) ve hadabat köyleri işid’den ele geçirildi.

aynı gün (27 ağustos) öso,  ypg’nin daha önce abd desteğiyle aldığı ve oldu bittiye getirerek ele geçirmeye çalıştığı arap ya da türkmenlerin yoğunlukta oldukları bölgeleri de geri almaya başladı. öso, cerablus’un güney kırsalında bulunan, yusuf bey ve mezale köylerini ele geçirdiğini duyurdu. bir gün sonra da (28 ağustos) aynul bayda (akpınar), amarna, dabıs, balaban, bir kusa köylerini de ypg ile çatışmalardan sonra aldığını açıkladı. öso sosyal medya hesapları, bu köylerde yaşanan çatışmalarda ypg’nin verdiği kayıpların ve öso tarafından esir olarak alınan ypg unsurlarının resimleri paylaşmıştı.

 

[[Fotoğraf: Sosyal medya]]

 

28 ağustos’ta öso, ypg'nin denetimine almaya çalıştığı cerablus’un güneyindeki hicac, hırbe, kırk mağara, nezel hüseyin, oşariya, kırata ve um rosa tahtani köylerini aldı. cerablus’un batı kırsalındaki balveren köyü ile çobanbey’in çevresindeki şeyh yakup (molla yakup), karsenli ve ayyaşe köyleri de işid’den ele geçirildi.

29 ağustos’ta 13 köy ypg’nin elinden alındı. bunlar, um susa (küçük boldak), dahr mağara, hilvanci, büyük boldak, duleym, tohar kebir, um rusum, malhamiye, yakupiye, arap hasan sağir, mahsanli, tohar sağir ve um rosa fevkani. bu köyleri ele geçirerek sacur nehri’nin kuzey kıyısında hâkimiyeti sağlayan öso ile nehrin güneyine çekilen ypg arasında bir daha çatışma yaşanmadı. 

30 ağustos’ta her hangi bir ilerleme sağlanmazken öso, 31 ağustos’ta cerablus’un btı kırsalındaki külliye, zoğra ve hafira köylerini işid’den aldığını duyurdu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;