Çevre

Cerattepe'de müdahale sürüyor

Güvenlik güçleri, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle Cerattepe’de maden çıkarılmasına engel olmak isteyen gruba yeniden müdahale etti. CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan da Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevine başladı.

Konular: Çevre, Türkiye
16 Şubat'ta madeni protesto eden göstericilere gaz ve copla müdahale edildi. [Fotoğraf: DHA]

artvin cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki "bakır ve açık ocak altın işletme projesi" kapsamında, cengiz holding’in çalışmalara başlamak üzere olduğunu duyan protestocu grup, dün güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen bölgeden ayrılmadı. sabahın ardından geceyi de çamlık mahallesi mevkiinde geçirdi. yaklaşık 300 kişilik grup, yaklaşık 200 araçla cerattepe bölgesine giden yolu kapattı.

yeşil artvin derneği başkanı neşe karahan, direnişe bugün de devam edeceklerini belirtti. "bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. biz de 20 yıldır direniyoruz. bizim silahımız yok. başka hiçbir şeyimiz yok. bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. bugün de bunu sürdüreceğiz" dedi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan gözaltına alındı.
[[Fotoğraf: DHA]]

bu sabah günün ağarmasıyla güvenlik güçleri, yola park edilen araçları çekici yardımıyla yoldan kaldırdı. dha’ya göre cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah erzurum'dan bir askeri birlik olay yerine uzak bir bölgede konuşlandı.

yaklaşık 2,5 saatlik çalışmanın ardından güvenlik güçleri, yolları kapatan gruptakilerin dağılmasını, aksi takdirde müdahale edeceklerini söyledi.

grubun dağılmaması üzerine polis, biber gazıyla müdahale etti. yeşil artvin derneği başkanı neşe karahan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.

gruptakilerin bazıları yoldaki barikatları ateşe verdi ve yolun üst tarafından kayaları yuvarlayarak yolu trafiğe kapattı. bazı kişiler ise polise taş atarak karşılık verdi.

olay yerindeki sağlık ekipleri, gazdan etkilenen vatandaşlar ile taş atılması sonucu yaralanan güvenlik güçlerine müdahale etti.

kılıçdaroğlu’ndan göstericilere destek

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "devletin doğaya sahip çıkması gerekirken; halk, doğayı devletin elinden koruyor. cerattepe'yi talan ettirmeyeceğiz #cerattepedireniyor" ifadelerini kullandı.

chp’li vekilden açlık grevi

salı günü maden çıkarılmasını protesto etmek için kafkasör yaylası cerattepe bölgesindeki gösterilere katılan chp artvin milletvekili uğur bayraktutan, bugün de artvin valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevine başladı.

bayraktutan, sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yaptı. “artvin cerattepe'de yaşanan olağanüstü olayları ve hukuk dışı uygulamaları protesto etmek için; artvin'de kan akmadan, insanlar zarar görmeden yaşanan vahşet bitsin diye oturma eylemine ve açlık grevine başladım” ifadelerini kullandı.

cerattepe'de maden çıkarmak isteyen cengiz holding yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla dün bölgeye gelişinde de gerginlik çıkmıştı. madeni protesto eden göstericilere gaz ve copla müdahale edilmişti. chp’li uğur bayraktutan da polisin sıktığı biber gazından etkilenmişti.

Çevreciler, madene bölgenin biyolojik değerlerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
[[Fotoğraf: AA-Arşiv]]

hukuk mücadelesi 20 yıldır sürüyor

kafkasör yaylası genya ve cerattepe mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. kanadalı cominco madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. yeşil artvin derneği, bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. rize bölge idare mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. bu süreçte cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine kanadalı olan immet mining firmasına devretti.

uzun süren yargı mücadelesi sonucunda rize idare mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı danıştay 2002 yılında onadı. böylece maden şirketleri bölgeden çekildi.

bakanlık 2012’de izin verdi

artvin'in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı'nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için çevresel etki değerlendirme (çed) olumlu raporuna da onay verdi.

İşletme sahipleri, madenin çevreye zarar vermeyeceğini savunuyor.
[[Fotoğraf: AA-Arşiv]]

mahkeme ile bakanlık ters düştü

2013 yılında yeşil artvin derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, çed olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle rize idare mahkemesi’ne dava açtı. davada mahkeme 20 kasım 2014 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının ocak ayında mahkeme çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından verilen çed olumlu raporunu iptal etti. maden şirketi çed raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. bakanlık çed raporunu yeniden onayladı.

bilirkişi incelemesi bekleniyor

yeşil artvin derneği öncülüğünde 8 temmuz 2015 tarihinde rize idare mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve çed olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava, türkiye’nin en büyük çevre davası. mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.

kaynak: al jazeera, aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;