Serie A

Çin, İtalyan futbolunu kurtarabilir mi?

İtalyan futbolu sürekli yaşanan düşüşten kurtulmanın hesaplarını yapıyor. Şimdi de pası Çin'e attı. Bakalım Asyalılar başta Milano kulüpleri olmak üzere İtalyan futboluna nasıl etki edecek?

Konular: Spor, Futbol, Çin
Milan ve Inter artık Çinlilerin [Reuters]

milano'nun iki devi inter ve milan artık çinlilerin. san siro ilk kez böyle bir derbiye ev sahipliği yapacak bu hafta sonu. italya'da durum değişti. cumartesi inter ve milan arasında oynanacak maçın saati 13.30. böyle bir derbi için alışık olunmayan bir saat, italyanlar için öğle yemeği vakti ama asya'da prime-time. parayı da onlar veriyor.

italyanların gözü yaklaşan yayın ihalesi öncesi çin pazarında. yeni bir kaynak arayışındaki lig, avrupa'nın diğer büyük liglerinin gerisinde kaldı ama hâlâ etkili. denizaşırı haklarını çin'e satmak isteyen kulüplerin beklentisi meblağın yüzde 50 artması. bu da 300 milyon euro'ya denk geliyor.

çin'de avrupa futbolunun yayın haklarının değeri yükseldi. örneğin ingiltere premier lig 10 kat yükseldi ve üç yıllığına 700 milyon dolara satıldı. bu, çok büyük bir rakam.

çin'in tecrübeli futbol yorumcularından lou yichen'e göre fiyatlar çılgın.

italya ise ispanya, ingiltere ve almanya'nın gerisinde. bir dönem avrupa'nın en kaliteli ligiyken holiganizm, şike skandalları ve stadyum eksiklikleri nedeniyle serie a rekabetten uzaklaştı. ama hala 5 büyükten biri.

çin merkezli bir spor pazarlama şirketi olan mailman'in anketine göre en etkili 15 avrupa kulübünün arasında üç italyan ekibi var: milan, inter ve juventus.

'italya'da emeklilik zamanı gelmiş yıldızlar var'

pekin'de 25 yaşındaki bir bilgisayar programcısı ve futbol taraftarı gao pengfei, tercih yapması gerekirse bunu premier lig'den yana kullanacağını söylüyor. çünkü o maç izlerken daha fazla yıldız görmek istiyor ve takımlar arasında rekabet istiyor. ona göre serie a'da güçlüler çok güçlü, zayıflar da çok zayıf. gerilim yok. serie a'daki yıldızların çoğunun da artık emeklilik zamanları gelmiş.

hu rongzhi ise 24 yaşında ve inşaat proje müdürü. pekin'de yaşıyor. ona göre maç saatlerinde yapılacak düzenleme çinli taraftarları serie a'ya çekebilir. 

edoardo lipari'de şangay merkezki mailman grup'un halkla ilişkiler müdürü. lipari, italyan kulüplerinin daha önce çin'i ziyaret ettiğini fakat geçmişe bakıldığında premier lig, bundesliga ve la liga'nın ardında kaldığını söylüyor.

yayın hakları rekabeti

seria a'nın italya'da maçlarını yayınlayan sky italia ve berlusconi'nin mediaset'inin bir sonraki açık artırmada rekabette olmayacağı ifade ediliyor. mediaset, 2015-2018 için rekor bir bedel ödedi fakat zarar ettiği konuşuluyor. buna karşın lega serie a, infront, telecom italia ve amazon gibi kuruşlar farklı yayın modelleriyle daha rekabetçi bir ortam hazırlamaya çalışıyor.

italyanlar hem yerel hem de uluslararası arenadan gelecek yayın paylarıyla diğer liglerle arasındaki farkı azaltmak istiyor. bunda da artık çinliler çok önemli. 

kaynak: al jazeera ve reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;