Bilim-Teknoloji

Çin uzay roketlerini artırıyor

Çin, Long March roketlerini bu yıldan itibaren güçlendirilmiş roketlerle artıracağını açıkladı. Yeni roketler Çin'in yeni uzay istasyonunun inşasında rol oynayacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Çin roket çeşidini hızla artırmayı planlıyor. [Fotoğraf: CALT]
çin, uzay görevlerinde kullandığı long march roketlerinin çeşidi ve sayısının artacağını açıkladı. ilk olarak long march 6 roketini bu yıl ortalarında göreve sokması beklenen çin'in, gelecek yıl da long march 5 ve 7 roketlerini ateşlemesi bekleniyor.
çin uzay-havacılık sevk gücü akademisi'nden (calt) tan yonghua, yeni nesil sıvı yakıtlı roketlerin çin uzay-havacılık bilim ve teknoloji firması ortaklığıyla geliştirildiğini açıkladı. 
china daily sitesinde verilen bilgiye göre, long march 6 roketi 120 tonluk ateşleyicisiyle güneş yörüngesinde hareket edecek yerden 700 km yüksekliğe 1 metrik tonluk yük taşıyabilecek. tan, 2000 yılından bu yana geliştirilen ve sıvı oksijen ile gazyağı kullanan motorun doğa dostu olduğunu belirtti. 
long march 5 roketi ise alçak yörügeye 25, daha yüksekteki sabit konumlu yörüngeye ise 14 metrik tonluk yük taşıyabilecek. long marcch 5 gibi gelecek yıl göreve girmesi beklenen long march 7 de alçak yörünge görevlerinin yanı sıra güneş yöüngesine 5.5 metrik ton taşıma yükü iletebilecek. 
yeni ay görevi 
long marc 2 ve 3 roketlerini 10 yıl içinde emekliye ayırmayı planlaya çin, yeni roketlerle tiangong 2 uzay laboratuvarının yörüngede konumlandırılmasını sağlayacak. gelecek yıl gerçekleştirilmesi beklenen görevde long march 5 roketiyle yörüngeye yerleştirilecek tiangogn 2, çinli taykonotlar tarafından birleştirilecek. 
çin basınında yer alan bilgiye göre, 2013'te chang'e 3 ile ay yüzeyine inen çin, benzer bir görev gerçekleştirecek. chang'e 4 uzay aracının, 2020'den önce uzaya ateşlenmesi bekleniyor. çin, özel yatırımcı ve şirketlerin desteğiyle gerçekleştirilecek görevle uzay-havacılık görevlerine desteği artırmayı planlıyor.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;