Bilim-Teknoloji

Çin'den Kaspersky ve Symantec'e yasak

Çin, güvenlik yazılımları üreticisi Kaspersky Lab ve Symantec'i iş yapma izni verilen yabancı firmalar listesinden çıkardı. Çin'in bu hamleyle yabancı teknoloji kullanımına limit getirmek istediği düşünülüyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Çin yabancı teknoloji firmalarına ve medya kanallarına baskısını artırıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

çin, yabancı teknoloji firmalarına yönelik baskı ve yasaklarını artırıyor. yerel basında çıkan haberlere göre, önde gelen güvenlik yazılım firmaları kaspersky lab ve symantec'in ürünlerinin kullanılması ülkede yasaklandı.

devlete bağlı people's daily gazetesinin twitter hesabından verilen bilgiye göre, iki şirket güvenlik yazılı tedarikçileri listesinden çıkarıldı. hükümetin, kararın ardından her biri çin markası olan beş güvenlik yazılımı kullanacağı ifade edildi. bu şirketler qihoo 360 technology, venustech, cajinchen, beijing jiangmin ve rising olarak açıklandı.

symantec'ten henüz bir açıklama gelmezken, reuters'a konuşan kaspersky'nin sözcüsü alejandro arango, "çinli yetkililerle bu konu hakkında temas halideyiz. şu aşamada detay verilmesi gereksiz" dedi.

çin hükümeti, geçtiğimiz hafta ürünlerine kullanılma izni verilen yabancı teknoloji firmalarının güncellenmiş listesinin yer aldığı bir sayfa yayımlamıştı. çin'in, abd ulusal güvenlik dairesi (nsa) skandalının ardından endişe duyduğu casusluk faaliyetlerini engellemek için yabancı firmalara yasak getirdiği düşünülüyor. çin geçtiğimiz ay symantec'in veri kaybı önleme yazılımını yasaklamıştı.

microsoft'a baskı arttı

google, facebook ve twitter'ın yasak olduğu çin'de en son olarak microsoft'un dört farklı şehirdeki şubesi antitröst soruşturması kapsamında aranmıştı.

microsoft windows 8 kullanımı, çin hükümetine bağlı kurum ve binalarda mayıs ayında yasaklanmıştı.

çin, geçtiğimiz ay apple iphone telefonlarının casusluk tehdidi doğurduğunu da öne sürmüştü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;