Bilim-Teknoloji

Curiosity Mars'ta üç yılı geride bıraktı

NASA'nın Curiosity (Merak) keşif robotu, Mars görevinde üç yılı doldurdu. Curiosity geçtiğimiz yıl teknik arızalar yaşamasına rağmen görevine kaldığı yerden devam ediyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Curiosity Mars görevinde 3 yılı geride bıraktı. [Fotoğraf: NASA]

mars'ın geçmişini ve yaşam izi barındırıp barındırmadığını anlamak için 5 ağustos 2012'de kızıl gezegen'e iniş yapan curiosity, zorlu bir yılın ardından üçüncü yılını da tamamladı.

curiosity şubat ayında geçici olarak teknik arıza yaşamasına rağmen gale krateri'ndeki yolculuğunu sürdürdü ve sharp dağı'nın eteklerinden topladığı verileri dünya'ya göndermeye devam etti.

son bir yıl içinde mars'ın yüzeyinde mikrobiyolojik yaşam dair önemli veriler toplayan curiosity, nisan ayında kızıl gezegende sıvı su oluşumu tespit etmişti.

mars'a iniş yaptığı 2012'de keşiflerine gale krateri'ndeki antik nehir yatağı ile başlayan curiosity, sonrasında bakteri varlığına işaret eden organik moleküller tespit etmiş ve atmosferde yine bakterilerin oluşturma ihtimali bulunan metan tespit etmişti.

gale krateri'nde birçok noktada sondaj yapan curiosity, mars kayalarında sülfür, oksijen, nitrojen, fosfor ve karbon izi bulmuştu. tüm bu elementler, mars'ta bir zamanlar yaşam olduğu ve halen olabileceğini ortaya koydu.

curiosity ekibi, üçüncü yıldönümü adına dün reddit'te bir panele katılarak internet kullanıcılarının sorularını yanıtladı. nasa jet itiş gücü laboratuvarı'ndan (jpl) carolina martinez, 'curiosity'nin tekrar insanlarla bir araya gelip gelmeyeceği' sorusuna, "yakın gelecekte mars'a insan göndereceğiz ancak onlar farklı bölgeleri keşfedecekler" cevabını verdi.

nasa, kısa süre önce curiosity, opportunity ve mars yörünge kaşifi (mro) uzay araçlarından elde edilen verilerle mars yüzeyinin 2 ve 3 boyutlu incelenebileceği mars trek hizmetini sunmuştu. curiosity'nin gözünden mars keşfine katılmak ise interaktif harita üzerinden yapılabiliyor.

curiosity'nin halefi, 2020'de kızıl gezegen'e ateşlenecek olan mars 2020 robotu olacak.

kaynak: nasa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;