Kadına şiddet

Davutoğlu, kadına şiddete karşı seferberlik planını açıkladı

Başbakan Davutoğlu kadına yönelik şiddet için seferberlik planını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Mardin'de açıkladı.

Başbakan Davutoğlu kadına yönelik şiddetle mücadele için önce zihniyetlerin değişmesi gerektiğini söyledi. [Fotoğraf: AA]

başbakan davutoğlu, mardin'de "türkiye’de kadının değişen ve gelişen konumu" konulu panelde, kadına şiddete karşı başlattıkları seferberlik planının ayrıntılarını paylaştı. davutoğlu'na göre plan şöyle:

  • 14 ilde pilot olarak uygulanan şiddet önleme ve izleme merkezleri (şönim) bugün itibariyle tüm illere yayılacak.
  • kadına şiddete karşı elektronik kelepçe sistemi kullanılacak. uygulama izmir ve ankara'da başlıyor.
  • 140 bin emniyet personeli ve 35 bin sağlık çalışanı kısa zamanda eğitime alınacak.
  • 4 ilde başlatılan aile destek programıyla olay öncesi ve sonrası müdahaleler daha çabuk ve etkin olacak.
  • 'ihtisaslaşmış kadın konukevleri' modeline geçilecek.
  • belediyeler tarafından kurulan 33 kadın konukevinin yanı sıra yeni kadın konukevi kurmak isteyen belediyelere destek sağlanacak.

yurtdışında da alo 183

  • türkçe dışında kürtçe, arapça, işaret dili ve sms ile hizmet veren alo 183 danışma hattı yurtdışındaki türk vatandaşlarına da hizmet verecek.
  • kadına yönelik şiddetle mücadele ulusal eylem planı kapsamında sağlık ile aile ve sosyal politikalar bakanlıkları protokol imzalayacak. içişleri ve adalet bakanlıkları da aile ve sosyal politikalar bakanlığı ile ortak bir protokolle eylem planı'nı hayata geçirecek.
  • istanbul sözleşmesi'nin gereği olarak cinsel şiddet mağdurları için sağlık alanında özel hizmet birimleri oluşturulacak. hastanelerde hizmet veren birimlerin sayı ve kapasiteleri artırılacak. sağlık çalışanları; aile içi şiddet, cinsel taciz, tecavüz ve benzeri adli vakaların tespiti ve yönlendirmesini yapabilmeleri için bilgilendirilecek.
  • sağlık bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddet kapsamında ortak bilgi sistemi oluşturulacak. şiddeti uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere zorunlu rehabilitasyon uygulaması için gerekli düzenlemeler yapılacak.
  • alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı ya da bağımlılığı olan kişilere hizmet veren kuruluşların sayısı ve hizmet kapasiteleri artırılacak.

il il eylem planı

  • 2015-2020 yıllarını kapsayan ulusal eylem planı uygulamaya konulacak. kadınlara yönelik şiddet izleme komitesi oluşturulacak. bu şiddet izleme komitesi'nin merkezi düzenlemesi dışında, her ilde vali başkanlığında yerel bazda izleme komiteleri oluşacak. aile içi şiddetle mücadele projesi kapsamında stk'lar ve kamu kurumlarıyla çalışılarak il eylem planları oluşturulacak.
  • kurumlar arası veri paylaşımıyla kadına yönelik şiddetin ulusal düzeyde izlenebilmesi için tüm verileri kapsayan ortak veri tabanı çalışması başlatılacak.

"zihniyet devrimi"

kadınların iş hayatında var olabilmesi için hazırladıkları yasaya muhalefetten destek beklediklerini söyleyen başbakan, yeni bir seferberlik başlatılması gerektiğini belirtti; "en önemli husus zihniyet. bir zihniyet devrimi yapmazsak yasaların hepsi kağıt üzerinde kalabilir" diye konuştu.

"inancımızda kadına şiddet yok"

ahmet davutoğlu konuşmasının başında kadına yönelik şiddete tepki gösteren açıklamalar yaptı. "hep birlikte türkiye’yiz, biz kardeşiz" sözünü türkçe, arapça ve kürtçe tekrarlayan davutoğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:

"sanki geleneksel, kadim kültürümüzde, inancımızda kadına yönelik şiddetin daha yaygın bir kanaat olduğu ifade edilir. ancak gerçekten kadim kültürümüzü benimseyenler bilir ki bizde kadına saygı inancımızın gereğidir. inancımızda kadına şiddet yoktur. kadınlar olmasa kültürel sürekliliğimiz olmazdı. inancımız kadına yönelik bir ayrımcılığa zinhar dayanmaz. tam aksine kadının insanoğlunun en şerefli mahlûku olarak yaratıldığına dayanır. bizim inancımızda kadın hiçbir zaman toplum dışına itilmemiştir. kadınların olmadığı bir ortamda nezaket, zarafet azalır. anneye saygı gösterilen, eşe muhabbetle bakılan, kızımızın başının okşandığı her gün bizim için kadınlar günüdür. cahiliye kültürünü ayaklar altına alan resulullah’ın kız çocukları için yaptıklarını bilirsiniz. ak parti olarak kadınlarımıza yönelik olarak özel bir çaba gösterdik."

"özgecan bir simge oldu"

davutoğlu mersin'de vahşice katledilen 20 yaşındaki özgecan aslan'ı andı, "özgecan bir simge oldu. babasının söyledikleri de simge oldu. mehmet aslan’ın merhamete çağıran sesi bu toprakların sesidir. kadına yönelik şiddet konusunda hepimizin aynı tutumda birleşmesi lazım. annem, ‘erkeğin kötüsü kadına, kadının kötüsü çocuğa el uzatır’ derdi. en namert erkek zayıf kadına el uzatan erkektir. en acımasız kişi çocuğuna şiddetle muamele eden kişidir. o çocuk gözüne baktığında babada disiplini ama muhabbeti görmek ister. annede merhameti görmek ister" dedi. davutoğlu medyadan sorumlu davranmasını isteyerek, cinayetin detaylarının tekrar tekrar gösterilmemesini istedi.

tezahüratlar, yanıtlar...

başbakan davutoğlu’nun mardin gezisi her ne kadar 8 mart dünya kadınlar günü temasıyla olsa da, geziye, çözüm süreci damgasını vurdu. daha kentin girişinde davutoğlu üç dilde, türkçe, kürtçe ve arapça mesajların yer aldığı pankartlarla karşılandı. pankartlarda ‘başbakanım hoş geldiniz,’ ‘başımız gözümüz üzerine geldiniz’ mesajları yer aldı.

ziyaretin ilk durağı olan ‘türkiye’de kadının değişen ve gelişen konumu’ konulu panelde kadınlar günü üzerinden çözüm sürecine yönelik mesaj veren başbakan, sürecin başarıya ulaşması için kadınlardan destek istedi. gezinin ikinci durağı ise ak parti kadın kolları kongresi'ydi. başbakan'ın buradaki gündemi de kadınlar günü ve çözüm süreciydi. ancak davutoğlu tribünlerden gelen sloganlara göre gündemini ve konuşmasını değiştirdi.

tribünlerden yükselen ‘davutoğlu ahmet, vatan sana emanet’ sloganına başbakan'ın yanıtı ‘vatan size de emanet’ oldu. tribünler ‘kadınlar bizim kutsalımızdır’ dediği sırada, davutoğlu ‘çözüm süreci herkesten çok kadınların sahip çıktığı bir süreçtir’ dedi. tribünlerden gelen ‘vur vur inlesin, pensilvanya dinlesin, fethullah gelecek hesap verecek’ deyince de başbakan, ‘demokrasiye karşı duran herkes dinleyecek ve hesap verecek’ yanıtını verdi.

başbakan ‘fatih’in torunu’ tezahüratına ise ‘burada artuklu torunuyum, cumhuriyet çocuğuyum’ şeklinde yanıt verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;