Türkiye-Azerbaycan ilişkileri

Davutoğlu'ndan Bakü'de Karabağ mesajı

Bakü'yü ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, "Azerbaycan topraklarının her bir santimetrekaresi kurtulana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın verdiği mücadelenin yanında olacaktır" dedi.

Konular: Türkiye, Kafkasya
Davutoğlu, Bakü'de Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarı ile Türk ve Azeri şehitliğini ziyaret etti. [AA]

başbakan sıfatıyla ikinci yurtdışı ziyaretini türkiye'nin bir geleneği olduğu üzere azerbaycan'a gerçekleştiren ahmet davutoğlu, cumhurbaşkanı ilham aliyev'le görüştü. iki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. davutoğlu konuşmasında ermenistan işgali altındaki azerbaycan toprağı karabağ'la ilgili mesaj verdi, "azerbaycan topraklarının her bir santimetrekaresi kurtulana kadar türkiye, azerbaycan'ın verdiği mücadelenin yanında olacaktır. uluslararası hukuk bunu böyle söylüyor" dedi.

davutoğlu, uluslararası hukukun gereği yapılana kadar da türkiye ile azerbaycan'ın omuz omuza bölgeyi barış bölgesi yapmak için çaba sarf edeceğini belirtti, "azerbaycan'a yönelecek her türlü olumsuz tavır, azerbaycan'da olduğu kadar, türkiye'de de aynı tepkiyi görür" ifadesini kullandı. 

tanap'ın temeli çanakkale'nin yıldönümünde

davutoğu basın toplantısında ayrıca, azerbaycan doğalgazını türkiye üzerinden avrupa'ya transfer etmesi planlanan boru hattı projesi olan tanap'ın (trans anadolu doğalgaz boru hattı projesi) temelinin çanakkale şehitleri'ni anma törenine denk getirilerek 17-18 mart'ta atılacağını söyledi. 

karabağ işgal altında 

ermenistan'la azerbaycan'ın 1991-1994 yılları arasında savaştığı ve en az 30 bin kişinin öldüğü dağlık karabağ'da gerilim ağustos ayında yeniden tırmanmıştı.

sovyetler birliği'nin dağılma sürecinde etnik çatışmaların yaşandığı ve ermenistan tarafından işgal edilen azerbaycan toprağı dağlık karabağ sınırında iki tarafın askerleri çatışmıştı.

bölgedeki gerilime 20 yıldır siyasi bir çözüm bulunamazken, ermenistan'ın desteğiyle kurulan dağlık karabağ cumhuriyeti uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. iki ülke, 1994'te biten savaş sonrası aralarında sadece ateşkes anlaşması imzaladığı için hâlâ resmen savaş halinde.

güney kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan dağlık karabağ (yukarı karabağ), azerbaycan ile ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyor. bugün sadece karabağ’da değil, çevresindeki yedi bölgede ermenistan işgali sürüyor. karabağ’ın çevresinde rayon olarak adlandırılan bu bölgelerde yerleşim yok, sadece ermenistan askerleri bulunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;