Hrant Dink cinayeti

Davutoğlu'ndan 'yeni başlangıç' çağrısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ölümünün 8.yılında Hrant Dink için Ermenice dahil 8 dilde bir mesaj yayımladı. Davutoğlu tüm Ermenilere seslendiği mesajında "Zamanı 1915’te donduran büyük travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılmasıyla başlar" dedi.

Davutoğlu Hrant Dink'in ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. aa

başbakan ahmet davutoğlu yazılı mesajına "türkiye cumhuriyeti’nin osmanlı imparatorluğu’ndan devraldığı önemli meselelerden birine duygu ve düşünceleriyle ışık tutmaya çalışan hrant dink aramızdan ayrılalı sekiz yıl oldu. dink’in kederli ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz" sözleriyle başladı. 

davutoğlu dink'in "ermeni kökeninden de, türkiye'ye bağlılığından da ödün vermeyen bir anadolu aydını" olduğunu belirtti:

"hrant dink ermeni kökeninden de, türkiye’ye bağlılığından da ödün vermeden türkler ile ermenilerin ortak geleceklerini inşa edebilmelerinin yol ve yöntemini arayan değerli bir anadolu aydınıydı. türk-ermeni dostluğunu özünde birleştiren, köklü acıların aşılması, tarihi birlikteliğin hatırlanması için yüreğini ve aklını ortaya koyan dink’in dostluk yoluna tuttuğu meşalenin ışığında zihinlerde ve gönüllerde kapılar açmak istiyoruz."

'travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılması'

davutoğlu türk-ermeni dostluğuna inanan herkesi yeni bir başlangıca katkıda bulunmaya davet etti. başbakan ahmet davutoğlu, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın 23 nisan 2014'te başbakanlığı döneminde ermenilere yönelik taziye mesajını hatırlattı, "tabuların yıkılmasını" istedi:

"savaş şartlarında başvurulan zorunlu yer değiştirme politikalarının, 1915 dahil, gayri insani sonuçlar doğurduğunu daha önce de açıklayan türkiye, ermenilerin acılarını paylaşmakta, iki halk arasında yeniden duygudaşlık kurulması için sabır ve kararlılıkla gayret göstermektedir. ilişkilerimizi esir alan husumetin aşılması için başta diyalog olmak üzere nasıl hareket edilmesi gerektiğinin ipuçlarını veren 23 nisan 2014 tarihli taziye mesajı, bu yaklaşımın en somut ifadesidir. zamanı 1915’te donduran büyük travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılmasıyla başlar. türkiye kendi adına bu noktayı aşmış, geçmişten miras basmakalıp söylemleri, genellemeleri geride bırakmıştır."

'birbirimizi yeniden tanımamız elzem'

başbakan ahmet davutoğlu ermeni ve türk halkının sorunlara "kendi aralarında ve birlikte" çözüm arayabileceklerini vurguladı.

"iki kadim halkın birbirini anlama ve birlikte geleceğe bakma olgunluğuna ulaşmaları mümkündür. aynı coğrafyayı ve uzun bir tarihi paylaşan türkler ve ermeniler, tüm meselelerini yalnızca kendi aralarında konuşabilirler; çözüm yollarını da yine yalnızca birlikte arayabilirler.  karşılıklı güven ve işbirliği anlayışını geliştirmemiz; 800 yıllık ortak tarihimizin ışığında birbirimizi yeniden tanımamız; insani ilişkiler içinde olmamız elzemdir. bu anlayışla ermeni dostlarımızı türkiye'yi daha fazla ziyaret ederek, karşılıklı önyargıları kaldırmaya davet ediyoruz."

davutoğlu ermeni kültür varlıkları ile osmanlı/türk kültürüne değerli katkılarda bulunmuş ermeni şahsiyetlere hak ettikleri biçimde ve önemle sahip çıkmaya devam edileceğini belirtti. davutoğlu mesajını "acılara ortak olmak, yaraları sarmak ve tekrar dostluklar kurabilmek arzumuz samimidir. ufkumuz dostluk ve barıştır" sözleriyle bitirdi.

kaynak: başbakanlık internet sitesi 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;