Suriye'de iç savaş

De Mistura yeniden Şam'da

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, daha önce önerdiği ve rejimin taviz vermemesinden dolayı tıkanan ‘dondurulmuş bölgeler’ planını görüşmek üzere Suriye’nin başkenti Şam’a gitti.

Konular: Ortadoğu
De Mistura, 'Dondurulmuş Bölgeler' planını hayata geçirmek için yeniden Şam'da. [Foto: Reuters]

pazartesi günü akşamı şam’a ulaşan de mistura’nın, bugün dışişleri bakanı velid muallim ile görüşmesi bekleniyor.

muallim, bm özel temsilcisi’nin, halep’e insani yardım ulaştırılabilmesi için önerdiği ‘dondurulmuş bölgeler’ planına ilişkin yeni yaklaşımlar getireceğini ifade etti.

planla ilgili görüşmeler suriye rejiminin daha sonra işbirliğine yanaşmaması sonucu tıkanmıştı.

esed rejimi, suriye sahasında gidişatın kendi lehine olduğunu düşündüğü için planla ilgili taviz vermeye yanaşmadı.

bu yüzden devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanamadı ve tıkanma noktasına gelindi.

bm yetkililerine göre rejim mevcut planı, daha önceki ateşkes planlarında yaptığı gibi, kuşattığı bölgelerde muhalefete dayatma yoluna gitmeye çalışıyor. bm yönetimi de bu tavra karşı çıkıyor.

dondurulmuş bölgeler' planı

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, ekim ayında suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones). planı de mistura ile şam'da görüşen suriye devlet başkanı beşşar esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

plan, hem rejim hem de muhaliflerin halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. de mistura, dondurulmuş bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

de mistura son olarak, "türkiye, iran, suudi arabistan, rusya ve abd dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan suriye'de çözüm üretmek için yeterli kritik yoğunluk sağlanamayacak" demişti.

abd yönetimi söz konusu planı desteklediğini açıklarken, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, teklifini desteklediklerini söylemiş ancak  "planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor" demişti.

halep'te durum kritik

planın öncelikli olarak uygulanması hedeflenen halep kenti aylardır rejimin yoğun kuşatması altında.

muhalifler halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

rejimin halep’i tamamen kuşatması binlerce sığınmacının daha türkiye’ye akın etmesi riskini ortaya çıkarıyor.

şam rejimi daha önce de humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

rejimin humus'ta uyguladığı abluka, cenevre 2 konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;